GuidePedia

0
Στην απομάκρυνση του μισού και πλέον προσωπικού του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν προχώρησαν για λόγους ασφαλείας χθες οι αρχές του διεθνούς οργανισμού, σε μία κίνηση που καταφέρνει ακόμη ένα πλήγμα στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, Αλίμ Σιντίκε, ανακοίνωσε ότι περίπου 600 από τους 1.100 εργαζόμενους του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν θα.....
εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται. Οι περισσότεροι θα αποσταλούν στο Ντουμπάι, ενώ ελάχιστοι θα αναλάβουν δράση σε άλλες περιοχές. Το μέτρο είναι προσωρινό, εξήγησε ο Σιντίκε και πρόσθεσε ότι μόλις αναθεωρηθούν τα μέτρα ασφαλείας οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Η απόφαση ελήφθη μετά από τον θάνατο πέντε ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας επίθεσης αυτοκτονίας σε κοιτώνα εργαζομένων του ΟΗΕ. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα στο έργο μας αυτή την περίοδο», επισήμανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εϊντε, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση των εκλογών, ενώ η UNICEF έχει αναλάβει σημαντικούς τομείς, όπως την υγεία και την παιδεία. Ετσι, η απομάκρυνση των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές θα επιβραδύνει την εφαρμογή των προγραμμάτων, μειώνοντας στο ελάχιστο τις κοινωνικές υπηρεσίες. Δύο ακόμη οργανώσεις αρωγής αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας.


Απόφαση
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, που αναμένεται μέσα σε λίγες εβδομάδες να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Πλέον, η κατάσταση στη χώρα πλησιάζει στο τέλμα: Το πολιτικό έργο έχει αναλάβει ξανά ο Χαμίντ Καρζάι, κατά γενική ομολογία «βασικός εκπρόσωπος» της διαφθοράς στη χώρα, το κοινωνικό έργο περιορίζεται εξαιτίας της αποχώρησης των οργανώσεων αρωγής και η στρατιωτική δράση προχωρεί μετά βίας και με... παράπλευρες απώλειες, καθώς εκατοντάδες Αφγανοί διαδήλωσαν χθες για τον θάνατο 11 αμάχων από επίθεση του ΝΑΤΟ στην επαρχία Χελμάντ, επεισόδιο που οι ΝΑΤΟικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν.

Οι εκτιμήσεις είναι μάλλον απαισιόδοξες: «Αν δεν υπάρξει ένα επίπεδο νομιμότητας και διακυβέρνησης, ούτε τα στρατεύματα ολόκληρου του κόσμου δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δύο ημέρες μετά την επιστροφή του Καρζάι στην εξουσία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top