GuidePedia

0
Σύνδεση με την αγορά εργασίας, επαγγελματικά διπλώματα και προϋπηρεσία σε πολλές ειδικότητες θα δίνει στο εξής η θητεία στους κληρωτούς. Πλήρως επαγγελματικό Ναυτικό και Αεροπορία εντός της επόμενης διετίας
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προχωρά σε ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμων όσον αφορά τους κληρωτούς, ώστε να απαντήσει στο μείζον ερώτημα που θα τους απασχολήσει μόλις πάρουν στο χέρι τους τη... «ροζαλία», δηλαδή το απολυτήριο......

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Ευ.Βενιζέλο ένα εκτενές πακέτο εξαγγελιών για την σταδιακή μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε έναν μηχανισμό που πέραν των αμυντικών του καθηκόντων θα υποδέχεται, επιμορφώνει και παρέχει τεκμήρια ικανότητας και προϋπηρεσίας σε στρατευμένους που υπηρέτησαν σε συγκεκριμένους τομείς που αντιστοιχούν σε επαγγελματικές δραστηριότητές.
Ανακοινώθηκε έτσι συμφωνία με το υπ.Εργασίας ώστε νε καταγράφεται αυτόματα από τον ΟΑΕΔ κάθε νέος στρατεύσιμος, από την ΕΣΣΟ που θα καταταγεί στις 9 Νοεμβρίου.
Ετσι θα αποκτά άμεσα ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης και τη στιγμή της απόλυσής του θα έχει προετοιμαστεί κατά το δυνατόν με τη βοήθεια της Πολιτείας για είσοδο στην αγορά εργασίας.

Ξανά επαγγελματικά διπλώματα από το Στρατό

Εξάλλου, μέριμνα λαμβάνεται και για τους στρατεύσιμους που δεν έχουν επαρκή προσόντα ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα οργανωθεί η ενίσχυση των προσόντων όσων στρατευμένων το επιθυμούν. Σε αυτή την κατεύθυνση:

οι ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, σε τομείς όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι αρτοποιοί και μάγειρες, οι τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και τα στελέχη πληροφορικής (υφίστανται ήδη τα σχετικά ΚΕΚ), ενώ ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης ΚΕΚ σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ.
δίνεται η δυνατότητα σε στρατεύσιμους να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου ή να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Υπουργείο Παιδείας και ΟΕΕΚ μαζί με το ΥΠΕΘΑ θα προχωρήσουν σε εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς.
Προϋπηρεσία η θητεία

Αποφασίστηκε επίσης να υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για στρατεύσιμους Ι1 που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρίες ή υπηρεσίες φύλαξης.

Να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης).

Να υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων)

Να υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών, κ.ο.κ)

Ζητήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top