GuidePedia

0
Αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των θεμάτων της τρομοκρατίας αποτελούν, σύμφωνα με επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πολλές αλλαγές αξιωματικών που σημειώθηκαν μετά τις μίνι κρίσεις, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Αξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούσαν επί έτη και οι οποίοι ,με την βοήθεια των Βρετανών ειδικών, συνετέλεσαν στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», μετετέθησαν σε άλλες υπηρεσίες.....

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή προσώπων έγινε με το σκεπτικό ότι στην τρομοκρατία έχουμε νέα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με φιλοσοφία διαφορετική από αυτή με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι παλιές οργανώσεις.
Το πώς θα επιδράσουν οι αλλαγές αυτές στην περαιτέρω λειτουργία της ευαίσθητης (και με αρκετή δουλειά τη χρονική περίοδο που διανύουμε) υπηρεσίας, θα φανεί από τα αποτελέσματα που θα έχει στην αντιμετώπιση των νέων και πιο αδίστακτων τρομοκρατικών ομάδων της μετά «17 Νοέμβρη» εποχής.
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία απομακρύνθηκαν 11 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και αυτοί οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Εντύπωση προκάλεσε η απομάκρυνση του επικεφαλής του Α΄ Τμήματος Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας, Γιάννη Φραγκίσκου. Ο εν λόγω αξιωματικός υπηρετούσε στην υπηρεσία αυτή από το 1989. Στην θέση του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής τοποθετήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Αλκιβιάδης Τζωίτης, ο οποίος, λίγες ημέρες πριν είχε τοποθετηθεί διευθυντής στην Κρατική Ασφάλεια.
Όσον αφορά την Ασφάλεια απομακρύνθηκαν 7 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και ο υποδιοικητής, ταξίαρχος Φάνης Μπρακούλιας, ο διευθυντής της Διώξεως Οικονομικών Εγκλημάτων Γιώργος Κοντογιάννης (απεσπάσθη στην Δυτική Αττική) και ο προϊστάμενος της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, Κώστας Ζαχαρόπουλος. Επίσης μετακινούνται και τέσσερις αξιωματικοί από το Τμήμα Ηθών. Αλλαγές και ανακατατάξεις έγιναν και στο επιτελείο της ΓΑΔΑ και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες.


«Θα είμαστε δίπλα στον πολίτη»
Η τελετή για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, με τον αντιστράτηγο Λευτέρη Οικονόμου να κάνει μία πρώτη περιγραφή των όσων σκέφτεται να εφαρμόσει.
Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στις πρώτες του δηλώσεις σημείωσε ότι πιστεύει στο τρίπτυχο προστασία-δικαιοσύνη-κατανόησης και ότι αυτό θα είναι οδηγός του ίδιου και της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, είναι ατομικό και κοινωνικό αγαθό και αυτό το προσφέρει μόνο η δημοκρατία. Είναι λοιπόν ανάγκη, σε ένα εξαιρετικά ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα, να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που μας αντιμετωπίζει με δυσπιστία. Η αστυνομία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία της σώμα έντιμων και ικανών αστυνομικών και εγώ θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά μου, ώστε οι αστυνομικοί να είναι δίπλα στον πολίτη, ο οποίος είναι πιο πολύ φοβισμένος σήμερα. Έτσι, δεν θα ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά θα είμαστε δίπλα στον πολίτη», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Ειδικά για το φαινόμενο της τρομοκρατίας που είναι σε έξαρση και μάλιστα με «τυφλή» μορφή, ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «η βία είναι το καταφύγιο των ανίκανων και η δημοκρατία δεν ηττάται».
Ο απερχόμενος αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας ευχαρίστησε όλο το αστυνομικό προσωπικό, την οικογένειά του αλλά και το Θεό, γιατί όπως είπε, «είχα υγεία και είχα συμπαράσταση κατά τη διαδρομή μου στην αστυνομία».
Ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του επανέλαβε ότι είναι απέναντι στα φαινόμενα βίας απ' όπου και αν προέρχονται και ότι η αστυνομία θα πρέπει να σέβεται τα δικαίωματα των πολιτών, να μην παραβιάζουν οι αστυνομικοί αυθαιρετώντας νόμους και δικαιώματα, αλλά και να πατάσουν τα φαινόμενα ανομίας, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αστυνομία αποτελείται από ικανούς και σοβαρούς επαγγελματίες και δείχνοντας μηδενική ανοχή θα χτυπήσει τα προβλήματα στην καρδιά τους. «Την ανομία την πληρώνουν οι φτωχοί συμπολίτες μας, γι' αυτό δεν είναι ανεκτή», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης

Δημοσίευση σχολίου

 
Top