GuidePedia

0
Ένα νέο νομοσχέδιο για την καλύτερη προστασία των χρηστών Ίντερνετ, που κατηγορούνται ότι «κατεβάζουν» παράνομα αρχεία, αποφασίστηκε σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τελικό κείμενο αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στις κυβερνήσεις που θέλουν να επιβάλουν αυστηρούς νόμους κατά της «πειρατείας» και τους οργανισμούς προστασίας καταναλωτών που θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως αδιαμφισβήτητο δικαίωμα......

Η συμβιβαστική λύση αναφέρει ότι κάθε απόφαση για διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ -κάτι που πολλές χώρες της ΕΕ υποστήριξαν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του παράνομου «κατεβάσματος» αρχείων- πρέπει να εξετάζεται πρώτα νομικά.
Ενώ αρκετοί δέχτηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία τονίζοντας ότι ενισχύει νομικά το δικαίωμα για πρόσβαση στο ίντερνετ στην Ευρώπη, ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών τόνισαν ότι έχουν απογοητευτεί από την κίνηση. Οι ομάδες αυτές που ζητούσαν ακόμα μεγαλύτερη νομική προστασία, σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο μια «δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία» πριν προχωρήσει κάποια αρμόδια αρχή στη διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ, και όχι μια ποινική δίκη.

Η συζήτηση για την ποινικοποίηση της πειρατείας ξεκίνησε στη Γαλλία αυτό τον χρόνο, όπου οι τοπικές δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρίες, υποστηριζόμενες από τον Νικολά Σαρκοζί, ζήτησαν ένα νόμο που θα έδινε τη δυνατότητα σε μία νέα διοικητική υπηρεσία να διακόπτει τη σύνδεση στο ίντερνετ χρηστών που «κατεβάζουν» επανειλημμένα παράνομα αρχεία, χωρίς όμως να κινηθεί ποινική διαδικασία. Ωστόσο, τον Ιούνιο το ανώτατο νομοθετικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε την πρόταση. Οι νομοθέτες με τη σειρά τους υιοθέτησαν τότε έναν άλλο νόμο που ορίζει ότι χρειάζεται ειδική δικαστική εντολή για να διακοπεί οποιαδήποτε υπηρεσία στο ίντερνετ.

Η συζήτηση για την ποινικοποίηση της πειρατείας μεταφέρθηκε και στις Βρυξέλλες την περασμένη άνοιξη, όταν μερικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –από τη Γαλλία- πρόσθεσαν μια διάταξη στο νομοσχέδιο των τηλεπικοινωνιών με την οποία προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν την πρόταση για ταχεία επιβολή κυρώσεων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και τον Μάιο ξεκίνησε μία διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με τη συμφωνία σε μια τελική πρόταση για το νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου χρειάζεται να εγκριθεί από την Ευρωβουλή και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής για τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Τα μέλη του εν λόγω σώματος σε κάθε χώρα θα έχουν την εξουσία να διαλύουν τα μονοπώλια εταιριών τηλεφωνίας. Τέλος, το νομοσχέδιο καθορίζει κανόνες για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φάσματος κοινών συχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία, ανεξάρτητο από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top