GuidePedia

0

Προσπάθεια να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα εν όψει της συνόδου του Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την ΕΕ, Ε. Μπαγίς, είχε χθες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσα, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και τα Ευρωτουρκικά, υπό το πρίσμα της επιστολής του Τούρκου πρωθυπουργού, Τ. Ερντογάν, προς τον Ελληνα ομόλογό του.....


Οπως αποκάλυψε μάλιστα σε Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Μπαγίς, ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, όταν θα έρθει στην Αθήνα το διάστημα 1-2 Δεκεμβρίου για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, θα προετοιμάσει με την ελληνική πλευρά μια συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο χωρών (η οποία πιθανολογείται ότι θα γίνει στην Αθήνα, μια και η τελευταία επίσκεψη ήταν του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία).

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διευκρίνιζαν ότι απλώς και μόνο εκφράστηκε η βούληση του κ. Ερντογάν να συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο.

Παράλληλα, ο κ. Μπαγίς φρόντισε να αποκαλύψει τους κύριους άξονες της επιστολής Ερντογάν, λέγοντας ότι παρουσιάζει τις «τουρκικές σκέψεις για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τις μειονότητες, τη λαθρομετανάστευση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ενώ δήλωσε ότι έχει προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση το πλαίσιο των συναντήσεων των δύο πρωθυπουργών, παρουσία των υπουργών που ανά περίπτωση είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα που εξετάζεται, στο πρότυπο των επαφών που καθιέρωσε η Τουρκία με τη Συρία και άλλες χώρες.

Και μόνο, όμως, η κατηγοριοποίηση που προτείνει ο κ. Ερντογάν είναι απολύτως μονόπλευρη και φέρνει στο τραπέζι πάγιες διεκδικήσεις της Αγκυρας.

Ο κ. Μπαγίς επανέλαβε τη γνωστή και άκαμπτη τουρκική θέση ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και δεν θα ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια για την Κύπρο, εάν δεν «αρθούν οι περιορισμοί εναντίον των Τουρκοκυπρίων».


Προϋπόθεση
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε στον Τούρκο αξιωματούχο την υποστήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο θα αξιολογηθεί βάσει των πεπραγμένων της».

Στη συνάντηση ο κ. Μπαγίς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και εξετάστηκαν τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών στην παροχή ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στην τουρκική πλευρά.

Η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την επιστολή Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον Δ. Χριστόφια, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των δύο κυβερνήσεων, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού ήταν επιφυλακτικός έναντι των προθέσεων Ερντογάν και διεμήνυσε ότι «αν έως τον Δεκέμβριο δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στο Κυπριακό, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Επίδειξη αλαζονείας από Μπαγίς

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Ε. Μπαγίς, εμφανίστηκε προκλητικά αλαζονικός στη διάρκεια ομιλίας του χθες το βράδυ (στο πλαίσιο εκδήλωσης του Διεθνούς Κέντρου Σπουδών της Μαύρης Θάλασσας), όπου, αφού κάλεσε όλους να μην εγκαλούν την Τουρκία για το παρελθόν, περιέγραψε τη χώρα του όχι απλώς ως περιφερειακή, αλλά ως παγκόσμια πια δύναμη.

Ο κ. Μπαγίς παρενέβη και στα εσωκομματικά της ΝΔ, καθώς δικαιολόγησε τη συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη, γιατί, όπως είπε, «είναι η ανερχόμενη ηγέτιδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Μεγεθυσμένη εικόνα της κινητικότητας στα Ελληνοτουρκικά επιδιώκει να προβάλει η Τουρκία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να επιβάλει εκβιαστικά τη δική της ατζέντα και να εξασφαλίσει τελικά πιστοποιητικό «καλής συμπεριφοράς» εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Για την Κύπρο δήλωσε ότι οι Τούρκοι ό,τι είχαν να κάνουν το έπραξαν με το Σχέδιο Ανάν και απαντώντας σε ερώτηση για τα στρατεύματα κατοχής, με ειρωνικό ύφος απάντησε ότι ελπίζει το «νέο σχέδιο να καταλήξει σε λύση στην οποία δεν θα κινδυνεύουν οι ζωές των Τουρκοκυπρίων...».

Με αγενέστατο και προκλητικό τρόπο διέκοψε την ερώτηση της συμβούλου της κυπριακής πρεσβείας, λέγοντάς της «ότι κατανοεί ότι παρεμβαίνει για να δικαιολογήσει τον μισθό της, αλλά στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη», ενώ επέμενε να διορθώνει διαρκώς άλλον ερωτώντα, λέγοντας ότι «και ο κ. Ταλάτ είναι "πρόεδρος"».

Προσβλητικός ήταν και προς άλλους που τόλμησαν να θέσουν ενοχλητικές ερωτήσεις, ενώ ο κ. Μπαγίς με ενοχλητική υπεροψία επανέλαβε ότι μόνο η «χώρα του είναι αυτή που μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top