GuidePedia

0
Έκτακτη εισφορά σε ακίνητα και επιχειρήσειςΤο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 το οποίου κατατίθεται μέχρι τις 5 Νοεμβρίου στη Βουλή θα αποκαλύπτει και το μέγεθος των αυξήσεων των εμμέσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, μαζί με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή ως τις 20 Νοεμβρίου.....

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2010 είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% του ΑΕΠ, από 12,5% περίπου φέτος, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει σε ανάπτυξη κοντά στο 1% έναντι μείωσης του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά από 1/1/2010, το οικονομικό επιτελείο περιμένει επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση της τελικής τιμής της βενζίνης θα φέρει έσοδα 850 εκατ. ευρώ και η ίδια αύξηση στα τσιγάρα άλλα 350 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που έχουν  αντικειμενική αξία των 500.000- 600.000 ευρώ Ο έκτακτος αυτός φόρος, θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είναι έκτακτος και ανεξάρτητος από τα σχέδια της κυβέρνησης για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα γίνει με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο με Μάρτιο, που θα αντικαταστήσει  τον  ΕΤΑΚ.
2. Όπως δήλωσε και ο κ. Παπακωσταντίνου, επίσης, έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, βασικά εισηγμένες, καθώς και σε τράπεζες, που εμφάνισαν κέρδη πάνω από ένα επίπεδο το 2008. Η φορολόγηση θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2008 και υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν περίπου 1000 επιχειρήσεις. Ο συντελεστής φόρου θα είναι 8%-10% επί των καθαρών καιρδών.
Από εκεί και πέρα, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών τίθενται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα, από την επιβολή του ΦΠΑ. Είναι γεγονός η μείωση ροής της  είσπραξης του ΦΠΑ αποτελεί μεγάλη «πληγή» για την εισροή εσόδων στον κρατικό κορβανά. Η ιδέα ίδρυσης «φορολογικής αστυνομίας» φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όπως και οι προτάσεις για κατάργηση της αυτόματης περαίωσης, κυρίως για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Το υπουργείο εξετάζει όμως και αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, 1,5 ως 2%, αλλά και έκτακτο επίδομα Αλληλεγγύης, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο αυξήσεων που μελετά το υπουργείο είναι 1,5%, κάτι που σημαίνει 11 έως 15 ευρώ στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ στην περίπτωση αυξήσεων της τάξης του 2% οι εισαγωγικοί μισθοί θα αναπροσαρμοστούν από 14 έως 20 ευρώ. Όσον αφορά στη μέση σύνταξη γήρατος, θα αυξηθεί από 11 έως 15 ευρώ και η μέση κύρια σύνταξη από 10 έως 13 ευρώ το μήνα.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ για το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και συνολικά θα απαιτηθούν περικοπές 4% του ΑΕΠ, ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 9,5%.
Τέλος, η κυβέρνηση θέτει και φιλόδοξο στόχο να πετύχει περικοπές δαπανών έως και 5 δισ. ευρώ το 2010.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top