GuidePedia

0
Κοντά στη δημιουργία "τεχνητής" ζωήςΚοντά στη δημιουργία «τεχνητής» ζωής και τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών από ανθρώπους που πάσχουν από στειρότητα βρίσκεται η επιστήμη καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι απέχουν μόλις πέντε χρόνια από την παραγωγή τεχνητού σπέρματος και ωαρίων. Ηδη κατάφεραν να δημιουργήσουν αρχέγονους ανθρώπινους γαμέτες από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.
Αυτό το επίτευγμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας αλλάζει την ικανότητα των επιστημόνων......
να μελετούν την ανάπτυξη του ανθρώπινου αναπαραγωγικού συστήματος και έχει ήδη βοηθήσει στην επιβεβαίωση της σημασίας διάφορων γονιδίων στο σχηματισμό του ωαρίου και του σπέρματος. Μάλιστα, μπορεί τελικά να δημιουργήσει νέες προσεγγίσεις στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της γονιμότητας, όπως γονιδιακές θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή γαμετών στους όρχεις ή τις ωοθήκες και δημιουργούν τις συνθήκες για φυσιολογική σύλληψη. Η έρευνα προχωρά επίσης ένα βήμα παραπέρα την προοπτική δημιουργίας συνθετικού σπέρματος και ωαρίων στο εργαστήριο για να μπορέσουν οι άντρες και οι γυναίκες που δεν παράγουν καθόλου να αποκτήσουν παιδιά με τα δικά τους γονίδια! Αυτό ωστόσο, θα πάρει τουλάχιστον πέντε χρόνια να γίνει εφικτό και εντωμεταξύ θα πρέπει να έχουν επιλυθεί ηθικά ζητήματα αλλά και θέματα ασφαλείας.

Τέλος, μια άλλη πιθανή ωφέλεια αυτής της έρευνας μπορεί να είναι η καλύτερη εικόνα για τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες και ανικανότητα. «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται τα ωάρια και το σπέρμα» δηλώνει η Ρενέ Ρέιχο Πέρα, επικεφαλής της έρευνας. «Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για την εξέλιξη του ανθρώπινου αναπαραγωγικού συστήματος και αυτή η έρευνα μας προσέφερε ένα νέο τρόπο να την ερευνήσουμε. Η ελπίδα μας είναι ότι κάποια μέρα θα βοηθήσουμε πολύ αποτελεσματικά τους στείρους». Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», προσφέρει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αποδεικτικό στοιχείο ότι είναι δυνατόν να παραχθεί ανθρώπινος αναπαραγωγικός ιστός από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ακόμα και ωάρια και σπέρμα. Πάντως τον Ιούλιο ερευνητές του Πανεπιστημίου Νιούκαστλ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ώριμο σπέρμα από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, αλλά οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν άλλους ειδικούς και η εργασία τους αποσύρθηκε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top