GuidePedia

0
Ο προεδρεύων της ΕΕ Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει διαβουλεύσεις για την επιλογή του πρώτου μόνιμου προέδρου της ΕΕ.
Ο ασκών την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι αρχίζει διαβουλεύσεις για την επιλογή του πρώτου μόνιμου προέδρου της ΕΕ και του αρχηγού της ευρωπαϊκής διπλωματίας.....

«Αρχίζω τώρα τις διαβουλεύσεις» για να βρεθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα καθήκοντα του μόνιμου προέδρου και του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, αναφέρει ο Ράινφελντ σε ανακοίνωση του, λίγο μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λισαβόνας από τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει «μόλις καταστεί δυνατό» την σύγκληση έκτακτης συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ για να επιλεγούν αυτές οι δυο προσωπικότητες που θα είναι το πρόσωπο και η φωνή της Ευρώπης, και ότι σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή την συνθήκη την 1η Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά πάντως το πρόσωπο του προέδρου της ΕΕ, στο όνομα του βέλγου πρωθυπουργού Χέρμαν Βαν Ρομπούι φαίνεται να δημιουργείται κάποια συναίνεση.

«Υπάρχει μια συναίνεση στο όνομα του, κάτι που είναι σπάνιο στους 27. Κανένας άλλος δεν είχε εξασφαλίσει την ομοφωνία», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η άλλη μεγάλη μάχη που προετοιμάζεται είναι η επιλογή του μελλοντικού Ύπατου αντιπροσώπου, πραγματικού «υπουργού Εξωτερικών» της Ένωσης, και χωρίς αμφιβολία «ισχυρού άνδρα» της μελλοντικής ΕΕ.

Η ένταση της εκστρατείας του Λονδίνου για τον Τόνι Μπλερ (για την θέση του προέδρου) μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια λύση αναδίπλωσης: αυτήν του αρχηγού της βρετανικής διπλωματίας, του εργατικού Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, για την θέση του Ύπατου εκπροσώπου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top