GuidePedia

0
Τις θέσεις της Ελλάδας για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την τρέχουσα περίοδο το ΝΑΤΟ ανέπτυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Στις τοποθετήσεις του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των πόρων και γενικότερα του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τις αποστολές που αναπτύσσει, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός Ευρώπης, υπογραμμίζοντας.....
την ιδιόμορφη θέση της Ελλάδας που διατηρεί, για τους γνωστούς λόγους, έναν πολύ υψηλό αμυντικό προϋπολογισμό -τον δεύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την διαθεσιμότητα και την διαχειρισιμότητα των δυνάμεών του με τους αντίστοιχους εθνικούς στόχους, καθώς και στις προοπτικές της δύναμης ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην οποία η Ελλάδα μετέχει με κύριο σημείο αναφοράς τη νέα μορφή που έχει αποκτήσει το Γ' Σώμα Στρατού (NDC-GR).

Ο κ. Βενιζέλος μετείχε επίσης στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, για την αντιπυραυλική ασφάλεια, μετά τις σχετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και στη συζήτηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, στη δεύτερη φάση της οποίας έλαβε μέρος και ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ως προς τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ισχύουν -αυτό συμβαίνει και με πολλές άλλες χώρες που μετέχουν στην αποστολή- οι λεγόμενοι εθνικοί περιορισμοί, καθώς είναι προφανές ότι βασική μέριμνα της Συμμαχίας πρέπει να είναι η ασφάλεια του προσωπικού που εκτίθεται σε πολλαπλούς κινδύνους στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του Αφγανιστάν με την διενέργεια του β' γύρου που έγινε τελικά αποδεκτός από τους δύο βασικούς υποψηφίους.

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουσεν τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανό ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη καθώς και με πολλούς ομολόγους του, όπως τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top