GuidePedia

0
Είχαν χαλαρή έως ανύπαρκτη σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά πολυετείς δεσμούς συνεργασίας με τον Γ. Παπανδρέου. Ανήκουν στο επιτελείο του, δοκιμάστηκαν πρώτα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και τώρα αναλαμβάνουν καίριες θέσεις.

*Ο Χ. Παμπούκης, υπουργός Επικρατείας, επί υπουργίας του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, γενικός γραμματέας και ο άνθρωπος για όλες τις «επικίνδυνες αποστολές».....

- Οι σχέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου πέρασαν από διάφορα στάδια, αλλά δεν χάλασαν ποτέ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διατηρεί από το 1990 μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Συνεργάτες του, ο Σπ. Φλογαΐτης με τον οποίο γνωρίστηκε στο Παρίσι το 1990 και η Γλυκερία Σιούτη, που ανέλαβε ρόλο «προσωπάρχη» στο Μαξίμου. Ως καθηγητής, ο Χ. Παμπούκης μετείχε στην υπερασπιστική ομάδα της Ελλάδας στην υπόθεση της «βασιλικής περιουσίας» στο Στρασβούργο.
- Είναι πρόσωπο που γνωρίζει πού πρέπει να δώσει μάχη και πού να βρει συμβιβαστική λύση. Ως «δεξί χέρι» του Γ. Παπανδρέου, είναι αυτός που θα χειρίζεται λεπτά θέματα της κυβέρνησης και κυρίως τις σχέσεις υπουργών με το Μαξίμου.
*Από τον Αντ. Σαμαρά παρέλαβε ο Παύλος Γερουλάνος το υπουργείο Πολιτισμού. Δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα ο ένας, απόγονος Μπενάκηδων, ο άλλος.
- Η οικογένειά του είναι από τις γνωστότερες της παλιάς αστικής Αθήνας και οι φιλοβασιλικές καταβολές της, στάθηκαν πολλές φορές αφορμή για υπαινιχτικά σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Λέγεται, μάλιστα, ότι άφησε μούσι ακριβώς για να αισθάνεται πιο άνετα μεταξύ των καχύποπτων «συντρόφων».
- Με τον Γ. Παπανδρέου γνωρίστηκαν στη Βοστόνη την περίοδο 1990-1993. Εγινε σύμβουλός του το 1999 και αργότερα γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Εχει σπουδάσει στα Williams College, ΜΙΤ και Harvard. Είναι παντρεμένος με τη Λάρα Μπαραζί, γόνο πολύ εύπορης οικογένειας χριστιανών του Λιβάνου.
- Με θητεία στον ιδιωτικό τομέα, από το 2004 έως το 2006 ήταν σύμβουλος για θέματα διοίκησης προσωπικού στην εταιρεία Egon Zehnger International. Εχει εργαστεί ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays. Υπήρξε συνεργάτης του Grevile Janner, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
- Οταν ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Γερουλάνος επανήλθε. Τον Ιανουάριο του 2006 ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του και από πέρυσι τον Μάρτιο γραμματέας επικοινωνίας. Η προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ ήταν δικό του έργο.
*Τον Δημήτρη Δρούτσα -αναπληρωτής ΥΠΕΞ- τον «ανακάλυψε» ο Γ. Παπανδρέου σ' ένα ταξίδι του. Ηταν νομικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα καγκελάριου της Αυστρίας Wolfgang Schussel.
- Στην Ελλάδα ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1999 ως ειδικός σύμβουλος στο ΥΠΕΞ με ιδιαίτερο αντικείμενο την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και την πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας.
- Γεννήθηκε στη Λευκωσία, όταν υπηρετούσε εκεί ο πατέρας του που ήταν διπλωμάτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Βιέννης και από εκεί ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.
- Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Φαίη Καραβίτη. Χαμηλών τόνων, είχε πάντα στραμμένο περισσότερο το βλέμμα του στον κόσμο και λιγότερο στην Ιπποκράτους.
*Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Τίνα Μπιρμπίλη προέρχεται από την αριστερά. Ας την αφήσουμε να αυτοσυστηθεί μέσα από μια επιστολή που είχε στείλει στην «Ελευθεροτυπία» σε ηλικία 24 ετών, το 1993, όταν ο ΣΥΝ είχε μείνει εκτός Βουλής. Εγραφε τότε:
«Πάντα πίστευα ότι είναι περιττό να μιλάς όταν δεν έχεις κάτι να πεις, ότι είναι περιττό να γράφεις όταν δεν έχεις κάτι να γράψεις, γιατί διαφορετικά φλυαρείς, επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου, καπηλεύεσαι την ανοχή του άλλου και μετριέσαι με την ανεπάρκεια των μετρίων (...). Και σαν τι γράφω; Σαν ερασιτέχνης; Σαν ένας αμήχανος αριστερός που στερήθηκε την κοινοβουλευτική του αντιπροσώπευση; Σαν ένας επηρμένος αριστερός που επιμένει να υπάρχει; Σαν ένας αμφισβητίας αριστερός που μπορεί να υπάρξει και πάντα υπήρχε ακόμη κι εξωκοινοβουλευτικά; (...)». Για να καταλήξει: «Νομίζω ότι η μόνη μου συμβολή μπορεί να είναι η προσπάθειά μου να ξεφύγομε απ' αυτή τη μιζέρια που μας τρώει...».
- Σπούδασε φυσικός, έκανε διδακτορικό στο Imperial Gollege με θέμα τη διαχείριση περιβάλλοντος, συνεργάστηκε με τον Δήμο Αθηναίων και αργότερα ανέλαβε θέση συμβούλου του Γ. Παπανδρέου σε θέματα περιβάλλοντος και έγινε γρήγορα εκ των συντακτών των ομιλιών του.
- Αντισυμβατική και εργασιομανής, σίγουρα θα είναι μια υπουργός «χωρίς στολή», αφού και την ημέρα της ορκωμοσίας της προτίμησε ένα λευκό τζιν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top