GuidePedia

0

Ολοένα και πιο εκρηκτικό το κλίμα που διαμορφώνεται στη ΝΔ, καθώς οδεύει στην εκλογή νέου Προέδρου. Το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία στο να αποφασιστεί η διαδικασία εκλογής, με ενστάσεις, αντιπαραθέσεις και αμφισβητήσεις, που προβάλλονται καθημερινά από φερόμενους ως υποψήφιους αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, καθιστά πολύ δύσκολη την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα......

Το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου η η Οργανωτική Επιτροπή του έκτακτου συνεδρίου, στη σκιά σκληρών δηλώσεων από κορυφαία στελέχη.
Ο Βαγγέλη Μεϊμαράκης προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι "αν δεν συγκληθεί κεντρική επιτροπή και δεν ανανεωθεί ο κατάλογος των συνέδρων, έτσι ώστε να ξέρουμε - όπως είπε - σε ποιο εκλογικό σώμα απευθυνόμαστε, εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος", προσθέτοντας ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του στη διάλυση του κόμματος.
Ηχηρή και η παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη, μέσω του Έθνους. Το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει μοναρχικό τον τρόπο που κυβέρνησε ο Κώστας Καραμανλής «Λειτούργησε σαν μονάρχης ο Κ. Καραμανλής», τονίζει ο πρώην σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου και εκτιμά ότι η παράταξη με τη σημερινή της μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της και πρέπει να αλλάξει όνομα.

«O Κ. Καραμανλής πρέπει να αλλάξει την απόφασή του και να προχωρήσει σε τακτικό και όχι έκτακτο συνέδριο ώστε να εκλεγεί ο αρχηγός από τη βάση», επεσήμανε στον flash 96 ο πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Καραχάλιος

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος στην εκλογή προέδρου, μεταφέροντας τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής, η οποία έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, η Επιτροπή στη συνεδρίασή της το Σάββατο, η οποία ήταν μαραθώνια, αποφάσισε τα εξής:

«1. Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος.

2. Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με γραπτή δήλωση που κατατίθεται στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου το αργότερο ως την 20η ώρα της 15ης Οκτωβρίου 2009.

Για να γίνει και τυπικά δεκτή η υποψηφιότητα, πρέπει να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο ως την 20η ώρα της 22ης Οκτωβρίου 2009, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 Συνέδρων. Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υπογράψει μία μόνον υποψηφιότητα.

3. Ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια Όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό».


Προτάσεις «μνηστήρων»

Η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε ο πρόεδρος που θα προκύψει, να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε τακτικό συνέδριο και αμέσως μετά να κινηθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου από τα μέλη της ΝΔ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητεί να οριστεί από το έκτακτο συνέδριο μεταβατικός πρόεδρος, ο οποίος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και θα αναλάβει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Υπέρ της αλλαγής του καταστατικού στο συνέδριο, ώστε να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη της ΝΔ και μέσα σε τρεις εβδομάδες να γίνει η ψηφοφορία για το νέο αρχηγό, τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση της Focus για τη Real News και στην ερώτηση ποιον θέλετε να είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ, το 30% απαντά τη Ντόρα Μπακογιάννη, το 15,7% τον Αντώνη Σαμαρά, το 14,7% τον Β. Μεϊμαράκη, το 14,1% τον Δ. Αβραμόπουλο, το 9,7% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, το 7,5% τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και το 1,9% τον Ευρ. Στυλιανίδη.

Στη δημοσκόπηση της Free Sunday, στο ερώτημα ποιος επιθυμείτε να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ: το 29,9% απαντά Ντόρα Μπακογιάννη, το 19,4% Αντώνης Σαμαράς, το 12,7% Δημήτρης Αβραμόπουλος, το 10,5% Παναγιώτης Ψωμιάδης και το 9,3% Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ανοικτό συνέδριο για επανίδρυση της ΝΔ και θητεία για τη θέση του προέδρου προτείνει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Στη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, δεν αποσαφηνίζει αν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία. Τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τακτικού συνεδρίου και εκλογής του νέου αρχηγού από ένα σώμα, το οποίο μπορεί να καθρεφτίζει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων της ΝΔ μέσα στην κοινωνία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top