GuidePedia

Γη του Πατριαρχείου σε εβραϊκή κατασκευαστική εταιρεία πουλάει ο πατριάρχης Θεόφιλος, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τους Άραβες. Η εβραϊκή εταιρία σκοπεύει να χτίσει 600 διαμερίσματα στην έκταση, βοηθώντας τη νομότυπη ισραηλινή επέκταση εντός της Ιερουσαλήμ.
Το θέμα απασχόλησε το παναραβικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επισημαίνοντας τη σημασία που έχει αυτή η πώληση για όλον τον αραβικό κόσμο. Πρόκειται για μια έκταση 71 συνολικά στρεμμάτων, που συμπεριλαμβάνει αγροτεμάχιο 43 στρεμμάτων στην περιοχή Γκιβάτ Χαματός της Ιερουσαλήμ και δύο γειτονικές εκτάσεις 17 και 11 στρεμμάτων αντιστοίχως, τις οποίες ο Πατριάρχης Θεόφιλος πουλάει -τυπικά νοικιάζει για 99 χρόνια, βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας- στην εβραϊκή ισραηλινή εταιρεία.....
Η εταιρεία θα κινηθεί για να αλλάξει η χρήση της γης στην έκταση αυτή προκειμένου να κατασκευάσει εκατοντάδες διαμερίσματα. Το Πατριαρχείο θα λάβει ως αντιπαροχή 100 διαμερίσματα ή κατοικίες συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 12.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα εισπράττει και το 20% των καθαρών κερδών, αν η εταιρεία κατορθώσει να πάρει άδεια οικοδόμησης και ξενοδοχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του άρθρου 4.8 του συμβολαίου, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην εφημερίδα «Το Έθνος», «το Πατριαρχείο ή οι βεβαιωμένοι εκπρόσωποί του είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν κάθε έγγραφο, αίτηση και σχέδιο που έχει προετοιμαστεί από τον ενοικιαστή, ώστε να αλλάξει ο κανονισμός σχεδίου πόλης της ιδιοκτησίας».

Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι αν οι όροι του συμβολαίου είναι συμφέροντες ή όχι για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά η σοβαρότατη πολιτική διάσταση του ζητήματος αυτού αφού το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ιερουσαλήμ. Αναλόγως του αν πουλάει ή νοικιάζει γη σε Εβραίους ή Αραβες πολίτες του Ισραήλ, παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση της ιδιοκτησίας στην Ιερουσαλήμ -μια πόλη όπου σε περίπτωση διευθέτησης του Παλαιστινιακού ζητήματος θα κριθεί σπίτι σπίτι και τετράγωνο τετράγωνο η διαίρεσή της σε εβραϊκό και αραβικό τομέα, αναλόγως με το αν κατοικούν Εβραίοι ή Αραβες Ισραηλινοί πολίτες.
 
Top