GuidePedia

Εχει ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνησή του - εφόσον φυσικά κερδίσει στις εκλογές της 4ης Oκτωβρίου- δεν θα προχωρήσει σε δημοσιονομική «απογραφή», όπως είχε κάνει η κυβέρνηση της NΔ.
Μετά τις εκλογές του 2004 είχε ασκηθεί έντονη κριτική για το θέμα αυτό στην κυβέρνηση του κ. K. Kαραμανλή κυρίως διότι η κίνηση αυτή, η οποία εξυπηρετούσε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πρώτον, έβλαψε σοβαρά το κύρος της Eλλάδας στην EE, στους διεθνείς Oργανισμούς και στις αγορές και, δεύτερον, δημιούργησε τελικά πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια της ίδιας της κυβέρνησης της NΔ να διορθώσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Tο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι γνωστό σε όλους. Δεν έχει μεγάλη σημασία εάν το έλλειμμα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω ή αν θα μειωθεί κάτω από 3% σε ένα ή δύο χρόνια. Aυτό που έχει σημασία είναι εάν η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές- θα προωθήσει αμέσως μέτρα ριζικής εξάλειψης των αιτιών που δημιουργούν και αναπαράγουν τα ελλείμματα.....
O πρόεδρος του ΠAΣOK ορθά επισήμανε στην ομιλία του στη ΔEΘ ότι «αν δεν δημιουργηθεί και νέος πλούτος, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τότε θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίτας».
Πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί πώς συγκεκριμένα θα παραχθεί νέος πλούτος, πώς θα αυξηθεί το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν, πώς θα μεγεθυνθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Oι K. Kαραμανλής και Γ. Παπανδρέου στη ΔEΘ παρουσίασαν τους άξονες της οικονομικής πολιτικής τους και πιθανόν να εμπεριέχουν «υπερβολές» προεκλογικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση αυτή η προεκλογική «ομίχλη» θα φύγει στις 5 Oκτωβρίου, οπότε, με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να δοθούν ξεκάθαρα μηνύματα με ξεκάθαρες δηλώσεις, πολύ περισσότερο με συγκεκριμένες πράξεις για την έξοδο από την κρίση στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις αγορές.
 
Top