GuidePedia

France Τ l com: 23 υπάλληλοι έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους από τις αρχές του 2008

Τι συμβαίνει στη France Τelecom; Είκοσι τρεις εργαζόμενοι της κύριας εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας έχουν αυτοκτονήσει από τις αρχές του 2008 και ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Νταρκό θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα με τον επικεφαλής της εταιρείας για να συζητήσουν τις αυτοκτονίες αυτές- τις οποίες πάντως η France Τ l com χαρακτηρίζει στατιστικά συνηθισμένες
Η τελευταία αυτοκτονία σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν μια 32χρονη γυναίκα πήδησε από το παράθυρο του γραφείου της, στον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου της εταιρείας στο Παρίσι. Την περασμένη Τετάρτη, ένας 49χρονος στην πόλη Τρουά, ανατολικά του Παρισιού, κάρφωσε ένα μαχαίρι στο στομάχι του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης κατά την οποία του γνωστοποιήθηκε η μετάθεσή του. Ο 49χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται....
Ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί στην αρχή αυτής της εβδομάδας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της France Τ l com, τον Ντιντιέ Λομπάρ, για να συζητήσουν το ζήτημα των αυτοκτονιών. Τα συνδικάτα τις αποδίδουν στις σκληρές μεθόδους της διεύθυνσης αυτής της πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε το 1998. «Οι εργαζόμενοι αυτοκτονούν και πιστεύουμε ότι η διεύθυνση είναι ανίκανη να χειριστεί την κατάσταση», δήλωσε ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος Σεμπαστιάν Κροζιέ. «Ζητούμε από τον κύριο μέτοχο, ο οποίος εξακολουθεί να είναι το κράτος, να παρέμβει ώστε οι εργάτες να μη σκέπτονται πια να δώσουν τέλος στη ζωή τους επειδή η ζωή στην France Τ l com είναι αφόρητη». Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η διαρκής πίεση για αύξηση της αποδοτικότητας δημιουργεί πολύ έντονα ψυχολογικά προβλήματα ιδιαίτερα στους παλαιότερους εργαζομένους που είχαν προσληφθεί όταν η France Τ l com ανήκε στον δημόσιο τομέα. Μετά την ιδιωτικοποίησή της, το 1998, καταργήθηκαν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας και τα συνδικάτα καταγγέλλουν πως σε πολλούς εργαζομένους ασκούνται πιέσεις είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχθούν νέες συνθήκες δουλειάς.

Ανησυχητικό φαινόμενο
Ωστόσο η διεύθυνση της France Τ l com αρνείται ότι οι αυτοκτονίες αυτές αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας είπε στη «Λε Μοντ» ότι είναι «πολύ απλουστευτικό» να υποστηρίζει κανείς ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά και τις αυτοκτονίες. Η διεύθυνση της εταιρείας υποστηρίζει πως οι περισσότερες από τις αυτοκτονίες έχουν προσωπικές και όχι επαγγελματικές αιτίες. Υπενθυμίζει ακόμη ότι το 2000 είχαν καταγραφεί 28 αυτοκτονίες στην France Τ l com, 29 το 2002 και 22 το 2003 και υποστηρίζει ότι τα ποσοστά αυτά δεν είναι στατιστικά ασυνήθιστα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Γαλλία είχε το 2008 ετήσιο ποσοστό αυτοκτονιών 26,4 ανά 100.000 άνδρες (το ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 9,2 αυτοκτονίες ανά 100.000). Και στην France Τ l com, η οποία έχει 102.000

εργαζομένους, έχουν καταγραφεί 23 αυτοκτονίες από την αρχή του 2008.


Αυτόχειρες μέσα στο καλοκαίρι

ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 53 ετών τεχνικός της France Τ l com και πατέρας τριών παιδιών αυτοκτόνησε στο Λανιόν της Βρετάνης. Συνάδελφοί του και συνδικαλιστές απέδωσαν τον θάνατό του στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην εταιρεία και στις πρακτικές της διεύθυνσης.

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, 28χρονος εργάτης της France Τ l com βρέθηκε νεκρός μέσα στο γκαράζ του στην Μπεζανσόν, στην Ανατολική Γαλλία. Είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο μιλούσε για τη φιλενάδα του, αλλά ανέφερε επίσης πόσο «αβοήθητος» και «θυμωμένος» αισθανόταν για εργασιακά θέματα. Εργάτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατό του. ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, 52 ετών υπάλληλος αυτοκτόνησε στη Μασσαλία αφήνοντας σημείωμα στο οποίο έκανε λόγο για «υπερβολικό φόρτο εργασίας» και προσέθετε ότι η France Τ l com διευθύνεται «διά του τρόμου».

«Αυτοκτονώ εξαιτίας της δουλειάς μου στην France Τ l com. Αυτός είναι ο μόνος λόγος» έγραφε.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Αυτό που βλέπω καθημερινά στη δουλειά με σοκάρει βαθιά. Δεν μιλάω ούτε για τις αναδιαρθρώσεις, ούτε για τις καταργήσεις θέσεων εργασίας, αλλά για την καθημερινή διαχείριση.

Πρόκειται για διαχείριση μέσω του τρόμου.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε την άδεια από τον προϊστάμενό μας για να πάμε στην τουαλέτα.

Αν ο χρόνος του διαλείμματος περάσει το ένα λεπτό, πρέπει να δικαιολογούμαστε γραπτώς. Τα αιτήματα για άδειες μένουν αναπάντητα».

Ανώνυμος «Η αλλαγή ατμόσφαιρας συνέβη το 2000-2001. Στα 50 μου δέχθηκα ένα πριμ για να φύγω από την France Τ l com, δεν άντεχα άλλο. Είδα γύρω μου πόσο υπέφεραν οι συνάδελφοί μου: ασθένειες, κατάθλιψη, κρίσεις με κλάματα ήταν πολύ συχνές και ξέρω ότι έκτοτε τίποτε δεν έχει βελτιωθεί...

Όταν έχασα ξαφνικά τη δουλειά μου στο τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, ομολογώ ότι το βράδυ που γυρνούσα κλαίγοντας ήθελα να ρίξω το αυτοκίνητό μου σ΄ έναν πλάτανο. Ήταν η μοναδική φορά στη ζωή μου που μου σκέφτηκα κάτι τέτοιο».

Κατρίν Ρ. «Πριν από δέκα χρόνια ήμουν υπερήφανη που άρχισα να εργάζομαι στη France Τ l com. Έκτοτε τα πράγματα άλλαξαν πολύ. Δεν θεωρούμαστε πια άνθρωποι, αλλά αριθμοί. Δουλεύω στις Πωλήσεις και το μόνο που μετράει είναι πόσα τηλεφωνήματα έκανα μέσα στην ημέρα και πόσες πωλήσεις. Το στρες είναι μόνιμο και οι μεταθέσεις συχνές... Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου είναι με αντικαταθλιπτικά. Πόσο καιρό θα αντέξω ακόμη;». Ολιβιά Λ. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες δουλειάς στην France Τ l com δεν επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα αφότου προσλήφηκα στην επιχείρηση το 1990. Οι αλλαγές στην επιχείρηση δεν είναι παρά αντανάκλαση της εξέλιξης της κοινωνίας. Το “κύμα” των αυτοκτονιών ή των αποπειρών αυτοκτονίας δεν αντανακλά τόσο μια επιδείνωση της εργασιακής ατμόσφαιρας όσο την υπερβολική προβολή από τα μέσα ενημέρωσης προσωπικών δραμάτων, η οποία συντηρείται από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση μισθωτών, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν μεμονωμένα δύσκολες καταστάσεις εργασίας, για να γενικεύσουν το φαινόμενο».
 
Top