GuidePedia

Ο διάσημος γορίλλας με ασημένια ράχη Τίτος, γνωστός ως «βασιλιάς των γοριλλών» της Ρουάντας, πέθανε από γεράματα σε ηλικία 35 ετών στο εθνικό πάρκο των Ηφαιστείων, στη βορειοδυτική πλευρά της αφρικανικής χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Τουρισμού και Εθνικών Πάρκων (ORTPN). «Με μεγάλη λύπη το ORTPN πληροφορήθηκε τον θάνατο του θρυλλικού Τίτου, γνωστού ως βασιλιά των γοριλλών», αναφέρει η σχετική ανκοίνωση.
Ο Τίτος «δεν ήταν μόνο ο πιο δυνατός γορίλλας με ασημένια ράχη του Εθνικού Πάρκου των Ηφαιστείων, ήταν επίσης και ένας από τους πιο γνωστούς», προσθέτει. Γεννημένος στις 24 Αυγούστου του 1974, υπήρξε σε όλη του τη ζωή αντικείμενο πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι ο Τίτος πέθανε από γεράματα, αφού έζησε μια ζωή που σημαδεύτηκε και από τραγωδίες.
Τα μέλη της οικογενείας του σκοτώθηκαν από λαθροθήρες.... Ενώ ήταν ακόμα βρέφος, ο Τίτος εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του ύστερα από τη βίαιη επίθεση ενός κυρίαρχου αρσενικού. Στην εφηβεία του, ο Τίτος προσχώρησε σε μία ομάδα νεαρών αρσενικών, στην οποία προστέθηκαν αργότερα πέντε θηλυκές. Κάποτε ο Μπέετσμε, ο αρχηγός της αγέλης, γέρασε και παραχώρησε τη θέση του στον Τίτο ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της ομάδας και της έδωσε το όνομά του.
Στη συνέχεια της ζωής του ο Τίτος, ο οποίος το 2008 έγινε θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τίτος, ο βασιλιάς των γοριλλών», απέκτησε πολλούς απογόνους, συνεχίζει η ανακοίνωση του ORTPN, επισημαίνοντας ότι ο χαρισματικός γορίλλας «είναι το καλύτερο παράδειγμα ενός είδους που επέζησε πέρα από κάθε προσδοκία». «Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τη Ρουάντα», επισημαίνει.
Οπως δήλωσε η διευθύντρια του ORTPN Ροζέτ Ρουγκάμπα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτή τη στιγμή «οι άλλοι γορίλλες πλένουν το σώμα του νεκρού συντρόφου τους και θρηνούν τον θάνατό του. Εμείς οι κτηνίατροι θα πραγματοποιήσουμε αργότερα νεκροψία, όπως προβλέπεται για κάθε γορίλλα που πεθαίνει στο Εθνικό Πάρκο».
Ο Τίτος θα ταφεί στο κοιμητήριο των μεγάλων πιθήκων που υπάρχει κοντά στο Πάρκο των Ηφαιστείων και όπου βρίσκεται επίσης ο τάφος της Ντάιαν Φόσεϊ, της διάσημης αμερικανίδας Ζωολόγου που αφιέρωσε τη ζωή της στα πρωτεύοντα θηλαστικά, πριν δολοφονηθεί το 1985 από λαθροθήρες. «Χάρη στις προσπάθειες του ORTPN και των συνεργατών του, ο αριθμός των ορεινών γοριλλών συνεχίζει να αυξάνεται». «Από τους 380-400 γορίλλες που ζουν στους ορεινούς όγκους Βιρούνγκας ανάμεσα στη Ρουάντα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, τουλάχιστον 265 ζουν στο έδαφος της Ρουάντας, όπου επιβλέπονται καθημερινά», καταλήγει η ανακοίνωση
 
Top