GuidePedia

Πυροδοτεί την παραγωγή φονικών ανοσοποιητικών κυττάρων τα οποία σκοτώνουν τα καρκινικά
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο-«κλειδί» του οργανισμού το οποίο δίνει ελπίδες στη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Το συγκεκριμένο γονίδιο, που ονομάζεται Ε4bp4, προκαλεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία φονεύουν τα καρκινικά κύτταρα- συγκεκριμένα, πυροδοτεί την παραγωγή φονικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στον μυελό των οστών.
Ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη του γονιδίου ήταν σε θέση να παράγουν όλα τα άλλα «συστατικά» του ανοσοποιητικού συστήματος- όπως τα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα και τα Τ κύτταρα τα οποία επιτίθενται σε προεπιλεγμένους στόχους-, όχι όμως και τα φονικά κύτταρα. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι.... το γονίδιο Ε4bp4 είναι απαραίτητο για την παραγωγή των συγκεκριμένων κυττάρων. «Τώρα πλέον που γνωρίζουμε ποιο γονίδιο είναι πρώτο στην ιεραρχία για την παραγωγή των φονικών κυττάρων, ανοίγουμε μια νέα πόρτα ώστε να καταφέρουμε και εμείς να τα παράγουμε» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Χιου Μπράντι από το Ιmperial College του Λονδίνου.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες, καθώς εντοπίζουν και καταστρέφουν γρήγορα τα κύτταρα τα οποία έχουν μετατραπεί σε καρκινικά ή έχουν «πολιορκηθεί» από ιούς. Τα φονικά κύτταρα αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο επί του συνόλου των λευκών αιμοσφαιρίων του οργανισμού. «Μοιάζουν λίγο με τη Σταχτοπούτα του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί ο δρ Μπράντι και προσθέτει: «Ωστόσο, αν το άτομο αναπτύξει κάποια λοίμωξη, αυτά είναι τα πρώτα κύτταρα που φθάνουν στο επίμαχο σημείο, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την επιτήρηση των καρκινικών κυττάρων».

Ο Μπράντι και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι με βάση τη νέα γνώση θα αναπτυχθούν φάρμακα τα οποία θα αυξάνουν την παραγωγή των φονικών κυττάρων του οργανισμού με τεχνητό τρόπο, βοηθώντας έτσι ασθενείς να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις ή διαφορετικές μορφές καρκίνου. Τα καινούργια ευρήματα αναμένεται να ρίξουν επίσης φως στα μυστικά του ανοσοποιητικού συστήματος και στον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
 
Top