GuidePedia

Ρεκόρ βροχής, σε συνδυασμό με μπαζωμένους και χτισμένους χειμάρρους και απογύμνωση των εδαφών μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007, έπνιξε την Εύβοια προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές που κόστισαν τη ζωή ενός 39χρονου αστυνομικού.
Σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Στενής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος της βροχής στην Κεντρική Εύβοια έφτασε τα 178,4 χιλιοστά στις 12 Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για ακραίο ρεκόρ. Η ένταση των βροχοπτώσεων, όπως φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία, ήταν πάρα πολύ μεγάλη» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Μανόλης Αναδρανιστάκης. Ο συγκεκριμένος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται βορειότερα από την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκτεταμένες καταστροφές, όμως τα δεδομένα που κατέγραψε είναι ενδεικτικά των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εύβοια. Ιδιαίτερη εντύπωση στους ειδικούς προκαλεί η ραγδαία βροχόπτωση που εντοπίζεται από τις 5.10 έως τις 5.30 το πρωί του Σαββάτου: μέσα σε 20 λεπτά έπεσαν 29,6 χιλιοστά νερού- παραπάνω απ΄ όσο έβρεξε στην Κηφισιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, έξαρση του φαινομένου σημειώθηκε από τις 7.30....

έως τις 7.40 (10 χιλιοστά) και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (8,2). «Ερασιτεχνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή του Βασιλικού, του Ζάρα και των Στύρων Ευβοίας κατέγραψαν ύψη βροχής περίπου 50 χιλιοστά. Τοπικά όμως μπορεί να έφταναν και πολύ παραπάνω», λέει ο κ. Αναδρανιστάκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αμέσως επόμενα μεγαλύτερα ύψη βροχής είναι τουλάχιστον υποτριπλάσια: στο Πήλιο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ, έπεσαν το Σάββατο 60 χιλιοστά και στον Άγιο Στέφανο Αττικής 47 χιλιοστά.

Δόμηση χωρίς προδιαγραφές
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, εκτός από τις βροχοπτώσεις που ήταν ισχυρές, βασικές αιτίες των καταστροφών που σημειώθηκαν προ δύο ημερών ήταν «η έντονη αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών στην Εύβοια και η αυθαίρετη δόμηση χωρίς προδιαγραφές. Ακόμα όμως και εκεί που υπάρχουν σχέδια πόλης δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις κρίσιμες υποδομές. Έχουν συμβολή και τα καμένα του 2007, όμως η επίδρασή τους δεν ξεπερνά το 10%-20%, καθώς οι απογυμνωμένες εκτάσεις εντοπίζονται σε μερικές μόνο υδρολογικές λεκάνες. Είναι γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα δεν έχουν προχωρήσει. Και να υπήρχαν όμως κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που θα απέτρεπαν την καταστροφή σε πολύ μικρό βαθμό».

«Λαιμός μπουκαλιού»
Το μπάζωμα ρεμάτων και κυρίως τη δόμηση της κοίτης στο δέλτα του Λήλαντατου μεγαλύτερου ποταμού της Εύβοιαςδείχνει ως αιτίες της καταστροφής ο νομάρχης της περιοχής Θανάσης Μπουραντάς. «Η κοίτη του Λήλαντα, ψηλά στις εκβολές του, είναι 200-300 μέτρα», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπουραντάς. «Στο δέλτα του όμως, αντί να πλαταίνει ακόμη περισσότερο, περιορίζεται στα 38-40 μέτρα». Το νερό, δηλαδή, κατέβηκε ορμητικό και προτού καταλήξει στη θάλασσα έπρεπε να περάσει από «τον λαιμό του μπουκαλιού» που δημιουργεί στο Ληλάντιο πεδίο η χτισμένη κοίτη του ποταμού. Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπουραντάς, η συγκεκριμένη περιοχή έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες και μάλιστα οι ιδιοκτησίες νομιμοποιήθηκαν. Κάθε φορά όμως που βρέχει έστω λίγο πιο έντονα προκαλούνται πλημμύρες.


ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΕΝΑ
Μπαζωμένοι και χτισμένοι χείμαρροι και καμένα δάση του 2007 προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές

Ένας νεκρός και εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα

ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΕΚΡΟΣ, εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ανυπολόγιστες καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Νότιας Εύβοιας, χωριά αποκλεισμένα επί ώρες. Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο την περιοχή.

Τριανταεννιάχρονος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του ενώ προσπαθούσε να περάσει γέφυρα στον ποταμό Μανικιάτη, στο Στόμιο Οξυλίθου. Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού και παρά την κινητοποίηση ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός. Ο Σουηδός τουρίστας που αποκλείσθηκε στο τροχόσπιτο του στην ίδια περιοχή, τελικά διασώθηκε με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

Λόγω της υπερχείλισης του Λήλαντα πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορμοί δένδρων και νεκρά ζώα εκβράσθηκαν στις παραλίες της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ έκλεισε το λιμάνι των Αγίων Αποστόλων που συνδέει την Αττική με την Ερέτρια.

Αργά το απόγευμα χθες, όταν υποχώρησε η στάθμη του νερού άνοιξε ο δρόμος προς το χωριό Μύστρος, οι κάτοικοι του οποίου (περίπου 350) ήταν αποκλεισμένοι όλο το Σαββατοκύριακο. Οικισμοί όμως στην Κεντρική και τη Νότια Εύβοια παραμένουν αποκλεισμένοι, αφού έχουν καταρρεύσει ή υποστεί μεγάλες ζημιές γέφυρες και τμήματα των επαρχιακών οδών που τους συνδέουν με τη Χαλκίδα, την Κύμη ή την Ερέτρια.
 
Top