GuidePedia


Περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο στρατολογούνται από ομάδες ανταρτών ή στρατούς, επεσήμανε σήμερα η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.
«Υπολογίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250.000 παιδιά στρατιώτες στον κόσμο», αποκάλυψε η υπεύθυνη του ΟΗΕ, Ραντίκα Κουμαρασουάμι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε πριν την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της στα 47 μέλη του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που συνήλθαν στη Γενεύη.
Ο αριθμός έφτανε τις 300.000 πριν πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΗΕ, ο οποίος όμως δεν κάνει ετήσιο απολογισμό για το θέμα, ούτε έχει παγκόσμια στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
«Αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά που βρέθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις (...) Όσα συνέβησαν στα παιδιά στη Γάζα ήταν τραγικά», δήλωσε η Κουμαρασουάμι.
Σημείωσε επίσης την κατάσταση στις περιοχές της Σρι Λάνκα, του Πακιστάν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπου «οι ένοπλες συγκρούσεις προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων και προκάλεσαν μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών, κυρίως μεταξύ των παιδιών».
«Ακόμα ένας τομέας που μας προβληματίζει αφορά στην αλλαγή της φύσης των συγκρούσεων, κυρίως στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, στις οποίες ο άμαχος πληθυσμός μπαίνει στο στόχαστρο», εξήγησε η Κουμαρασουάμι.
Ανέφερε επίσης τις περιπτώσεις κατά τις οποίες «μεγάλος αριθμός παιδιών συλλαμβάνεται και κρατείται στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών ενεργειών. Είμαστε εξίσου προβληματισμένοι από τις παράπλευρες απώλειες που έχουν συχνά ως θύματα παιδιά», πρόσθεσε.
 
Top