Ο Σάββας Τσιτουρίδης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, αν ήταν επιθυμία του να αναδειχτεί στο πρόσωπο αυτών των εκλογών. Η προεκλογική περίοδος δεν έχει δημιουργήσει μια πιο δυνατή εικόνα από εκείνη του μαινόμενου Σάββα, που εισβάλλει στη Ρηγίλλης και καταγγέλλει το Μαξίμου ως άντρο της διαπλοκής. Ο παράλογος αποκλεισμός του από τις λίστες της ΝΔ έγινε το μπούμερανγκ που κατέστρεψε και την τελευταία ψευδαίσθηση της ΝΔ για ανάκαμψη, δηλαδή την αύξηση της συσπείρωσης μέσω των «καθαρών ψηφοδελτίων». Η εκλογική βάση του κόμματος βλέπει στον ορίζοντα μόνο την ήττα. Οι πιο σοφοί, όμως, είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι γιατί διακρίνουν στη μανιέρα του Τσιτουρίδη, σκηνές από το έργο της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2009.....
Για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, είχαμε πράξεις -για τα δικά της δεδομένα- επαναστατικές: αντί να αποδεχτεί την απόφαση του αρχηγού με βουβή αξιοπρέπεια ή έστω με κάποιες αιχμές, όπως έκαναν όλοι σε ανάλογες περιστάσεις τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ο Σάββας έσπευσε στο άντρο της κομματικής εξουσίας, τη Ρηγίλλης και το κατέλαβε αλαλάζοντας -οι φωνές του, λένε αυτήκοες μάρτυρες, ακούγονταν ως το Πολεμικό Μουσείο. Το βράδυ του αποκλεισμού του, ήταν ο μόνος που έκανε δηλώσεις έξω από τη Ρηγίλλης. Η νόμιμη εξουσία λούφαξε, περιμένοντας να περάσει η μπόρα.
Μέσα σε λίγες ώρες, ο Τσιτουρίδης προκάλεσε το κόμμα, τον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης Γιώργο Σουφλιά («στο Μαξίμου κάνουν κουμάντο οι εκλεκτοί της διαπλοκής») αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο MEGA: («περιμένω εξηγήσεις από αυτόν που πήρε αυτήν την ανήθικη απόφαση»). Αν αισθανόταν ισχυρός, ο Καραμανλής θα τον είχε διαγράψει: ούτε που το σκέφτηκε, κι εκείνος προχώρησε σε μια χειρονομία η οποία αποκάλυψε, σε όλη του την έκταση, το κενό εξουσίας που υπάρχει σήμερα στη ΝΔ. Έστειλε μια επιστολή στον Πρωθυπουργό, με την οποία ζήτησε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του, απειλώντας ταυτόχρονα πως αν δεν τις λάβει, θα δώσει το πλήρες κείμενο στη δημοσιότητα. Ποτέ άλλοτε η εσωκομματική ισχύς του Καραμανλή δεν αμφισβητήθηκε με τέτοια ένταση.
Εμπειρος κυβερνητικός παράγων δεν έκρυβε χθες την ανησυχία του, ότι αυτό που έγινε το βράδυ της Δευτέρας αποκαλύπτει το μέλλον, αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Ότι η αναταραχή θα ξεκινήσει με επιθέσεις στην κομματική γραφειοκρατία από τα πρώτα αποτελέσματα των exit-polls. Ότι ο άλλοτε «Νέστορας της παράταξης», Γιώργος Σουφλιάς θα μετατραπεί ταχύτατα σε σάκο του μποξ. Και ότι ως το βράδυ της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν θα μπορεί να σταθεί πλέον στην ηγεσία της ΝΔ, ακόμα και αν το θέλει. Γιατί δεν θα είναι μόνον ο Τσιτουρίδης, ο οποίος θα πυροβολεί. Και οι άλλοι δύο «κομμένοι», δηλαδή οι Αριστοτέλης Παυλίδης και Πέτρος Δούκας άφησαν να διαφανεί η πρόθεσή τους να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με την ηγεσία μετά τις εκλογές. Οι πρόθυμοι να σηκώσουν την «πέτρα του αναθέματος» έχουν αρχίσει να γίνονται πάρα πολλοί στη ΝΔ.
Με αυτήν την οπτική, η εξέγερση του Τσιτουρίδη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως η κλιμάκωση της αντίδρασης στην απόφαση του κ. Καραμανλή να «καθαρίσει τα ψηφοδέλτια», αλλά και ως η πρώτη πράξη της μάχης για τη διαδοχή, η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη των εκλογών. Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής Κιλκίς είναι βέβαιο ότι θα δώσει συνέχεια. Είχε αντιταχθεί έντονα στην απόφαση του Πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές και αισθάνεται δικαιωμένος. Το βράδυ της Δευτέρας, δέχτηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης από κομματικά στελέχη, ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αποφάσισε να μην ακυρώσει αλλά να επισπεύσει τη διοργάνωση μιας συγκέντρωσης ψηφοφόρων του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις της κομματικής του βάσης.
Το βέβαιο είναι, ότι το «κόψιμο» του Τσιτουρίδη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλά στελέχη της ΝΔ, τα οποία την θεωρούν την κορωνίδα μιας απίστευτης αλληλουχίας από γκάφες, και την αποθέωση της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του χαμηλών τόνων Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος έκανε λόγο στο ραδιόφωνο Real FM για «ανθρωποφαγία χωρίς προηγούμενο».
Η αιτία του αναβρασμού είναι ότι ο Τσιτουρίδης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση την περίοδο 2007-2009. Οι υποθέσεις στις οποίες είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή, ανήκουν στην πρώτη τετραετία Καραμανλή. Το 2007, όμως, ο βουλευτής Κιλκίς ήταν στα ψηφοδέλτια και κρίθηκε άξιος να συνεχίσει από τους ψηφοφόρους του. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί κόπηκε, ούτε επίσης για την επιλεκτική απόδοση ευθυνών στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στον ΑΝΤ1, δεν έδωσε κάποια σαφή εξήγηση γιατί «έκοψε» τον Τσιτουρίδη. Περιορίστηκε να πει ότι έλαβε μια απόφαση, «δική του απόφαση, χωρίς την επιρροή κανενός, η οποία αξιολογούσε συνολικές πολιτικές συμπεριφορές...». Με την απάντηση αυτή, ο κ. Καραμανλής ήθελε κυρίως να δώσει κάλυψη στο Γιώργο Σουφλιά, τον οποίο πολλοί στη ΝΔ υποπτεύονται ως εμπνευστή της αποπομπής Τσιτουρίδη. Ο Θεσσαλός πολιτικός, ως τις 2 Σεπτεμβρίου αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός άνδρας της παράταξης, έχει πια ανάγκη στήριξης, γιατί στα μάτια πολλών συναδέλφων του είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος.
Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις Σουφλιά-Τσιτουρίδη ουδέποτε ήταν καλές. Ο Τσιτουρίδης δεν συγχώρησε ποτέ στον Σουφλιά ότι ζήτησε και πήρε το 2004 το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο ήθελε εκείνος, ούτε έκρυψε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο εκείνος χειριζόταν όλα αυτά τα χρόνια τους εργολάβους. Η εκατέρωθεν αντιπάθεια έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν ο βουλευτής Κιλκίς διαφώνησε με την επιλογή των εκλογών και έκανε την χαρακτηριστική κίνηση, για εκείνους που εισηγούνται και δεν ακούν τις επιθυμίες της κομματικής βάσης. Πολλοί πίστεψαν ότι η αποπομπή ήταν η απάντηση του Σουφλιά σε αυτή την προσβολή. Οι εξελίξεις υποχρέωσαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει σε διάψευση αυτών των φημών την Τρίτη το μεσημέρι: «Δεν ασχολήθηκα με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κανένα νομό, ούτε καν στο Νομό Λαρίσης. Επισημαίνω, επίσης, ότι πολιτεύομαι 35 χρόνια και δεν έχω δώσει ποτέ το δικαίωμα να πιστεύει κανείς ότι θα είχα τη μικροψυχία που μου αποδίδουν για κάποιο συνάδελφο, επειδή είχε εκφράσει διαφορετική γνώμη από τη δική μου για ένα πολιτικό θέμα», είπε ο Γιώργος Σουφλιάς. Ανθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του έλεγαν μάλιστα με νόημα, ότι δεν ήταν εκείνος που έκανε τις διαρροές στα κυριακάτικα φύλλα ότι θα κοπεί από τα ψηφοδέλτια και ο Τσιτουρίδης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κάλυψη του Πρωθυπουργού δεν αρκεί για να προστατέψει τον Σαρακατσάνο από τη δυσφορία των στελεχών της ΝΔ, ούτε από την επίθεση που θα εκδηλωθεί εναντίον του, σε περίπτωση εκλογικής ήττας, καθώς όλες οι εισηγήσεις του (τόσο σε ό,τι αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όσο και ως προς το διακύβευμα των εκλογών), κρίνονται ως τώρα αποτυχημένες. Το γεγονός, όμως, ότι ένας αποδυναμωμένος Σουφλιάς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη μέρα της ήττας ως δύναμη σταθερότητας στη ΝΔ, στερεί τον κ. Καραμανλή από συμμάχους και κάνει τη μάχη της διαδοχής να φαίνεται αναπόφευκτη. Ήδη στο παρασκήνιο της εκλογικής αναμέτρησης, ετοιμάζονται οι κομματικοί στρατοί και γίνονται πυρετώδεις διεργασίες. Τις φυγόκεντρες τάσεις βοηθάει και η αποσύνθεση του κεντρικού συστήματος εξουσίας, το οποίο 48 ώρες μετά την έκρηξη Τσιτουρίδη, δεν έχει βρει κάτι πειστικό να του απαντήσει γιατί έμεινε εκτός ψηφοδελτίων: Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναγκάστηκε να πάρει διαζύγιο με τη λογική, ώστε να δικαιολογήσει την απόφαση με ένα πρωθύστερο σχήμα: «Αυτά τα οποία ειπώθηκαν επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν και την ορθότητα της επιλογής της Ν.Δ», δήλωσε. Θα μπορούσε να επικαλεστεί και την Βασίλισσα Βικτωρία: «Οι υπήκοοι δεν πρέπει να επαναστατούν, διότι γνωρίζουν καλώς ότι η επανάσταση είναι αδίκημα».