GuidePedia

Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η επιθυμία των Αμερικανών να πουλήσουν στη χώρα πυραύλους Ρatriot ΡΑC-3 αξίας 7,8 δισ. δολαρίων προλαβαίνοντας τους Ρώσους οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν στην Άγκυρα τους S400.
«Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση», διαμηνύει η Άγκυρα, η οποία φαίνεται να δυσανασχετεί με τη δήλωση των Αμερικανών ότι οι πύραυλοι πρέπει να δοθούν λόγω Ιράν. «Η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράν είναι η Τουρκία η οποία είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, γι΄ αυτό και η πώληση (των Ρatriot) είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου υπηρεσία του Πενταγώνου σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Πρόκειται για σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αξίας 7,8 δισ. δολαρίων για την πώληση του οποίου ενημερώθηκε ήδη το Κογκρέσο και αναμένεται η έγκρισή του εντός 15 ημερών. Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα το Κογκρέσο δεν απαντήσει, τότε εγκρίνεται αυτόματα η πώληση. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά πυραύλων στην ιστορία», σχολίαζε χθες ο τουρκικός Τύπος αποκαλύπτοντας ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν το 2010 στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα καθώς και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.....
Δυσαρέσκεια
Η Άγκυρα ωστόσο εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τον τρόπο που οι Αμερικανοί έθεσαν το θέμα φέρνοντάς την αντιμέτωπη με το Ιράν με το οποίο η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις. «Οι πύραυλοι Ρatriot δεν είναι εναντίον κανενός», έγραψε η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», διαψεύδοντας ότι θα στρέφονται εναντίον του Ιράν και επισημαίνοντας ότι η προμήθειά τους θα αφορά καθαρά τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στρατού. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε ωστόσο να δηλώσει επισήμως ότι ο διαγωνισμός για την αγορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς συνεχίζεται και σε αυτόν συμμετέχουν και Κίνα και Ρωσία. «Τα κράτη για να δώσουν πρόταση στον διαγωνισμό χρειάζονται προηγουμένως να εξασφαλίσουν άδεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση δίνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς το παρόν. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να ερμηνεύσει την κίνηση του Πενταγώνου αναφέροντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί μέσω αυτής της δήλωσης να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου. Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Χουριέτ», η Άγκυρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη και χαρακτηρίζει εσπευμένες τις δηλώσεις των Αμερικανών. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα ληφθούν οι τελικές προσφορές και στον διαγωνισμό αυτό έχουν ίδιες πιθανότητες ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Πάντως σύμφωνα με τη «Χουριέτ» η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος όπως με την πώληση των ελικοπτέρων Super Cobra που δεν είχε καταφέρει να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου.

Η κινητοποίηση
Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση της «Ραντικάλ» η οποία σχολιάζει πως όταν η Τουρκία ετοιμάστηκε να καλύψει της ανάγκες τις με τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ οι οποίες ανταγωνίζονται τους Ρώσους κινητοποιήθηκαν για την πώληση των Ρatriot. Οι Αμερικανοί είδαν ότι η Άγκυρα άρχισε να ενδιαφέρεται σοβαρά για τους ρωσικούς S400 και άρχισε να συζητά ακόμη και για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πηγές της ίδιας εφημερίδας αναφέρουν ότι η κίνηση- έκπληξη των ΗΠΑ έγινε λόγω της αυξημένης πυραυλικής απειλής από το Ιράν καθώς και των προσπαθειών της Ρωσίας να υπερισχύσει στο σύστημα αεράμυνας της περιοχής. Ωστόσο οι πληροφορίες της «Βατάν» λένε ότι τελικά οι Τούρκοι προτιμούν τους Ρatriot.


Από το 2002 τα αντιαεροπορικά συστήματα

ΑΠΟ ΤΟ 2002 έχει η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Ρatriot ΡΑC-3. Πρόκειται για 6 συστοιχίες οι οποίες παραγγέλθηκαν το 1998-1999 με δύο συμβάσεις έναντι 1,139 δισ. δολαρίων. Ως ενδιάμεση λύση (1999-2002) είχαν μισθωθεί από τις ΗΠΑ δύο συστοιχίες τύπου ΡΑC-2. Κάθε συστοιχία έχει 6απλό εκτοξευτή πυραύλων. Όλες οι συστοιχίες συγκροτούν την 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Όρος στο ελληνικό συμβόλαιο ήταν η κατασκευή μέρους των Ρatriot από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, με μεταφορά τεχνογνωσίας. Τις προάλλες ελληνική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή τμημάτων των Ρatriot και των Αραβικών Εμιράτων, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης και παραγγελίας για τις τουρκικές συστοιχίες.

Πέραν των Ρatriot, η Ελλάδα διαθέτει στην αντιαεροπορική της ομπρέλα και δύο συστήματα των ρωσικής κατασκευής S-300 ΡΜU που είναι ανεπτυγμένα στην Κρήτη.
 
Top