GuidePedia

0

Η οικονομία, έλεγαν οι... παλιοί και αποδέχονται ασφαλώς οι νεότεροι, είναι κυρίως και πρώτα από όλα κλίμα.



Ως εκ τούτου οτιδήποτε δεν συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος στην οικονομία μάλλον δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο. Aυτό ισχύει γενικώς και φυσικά σήμερα που η χώρα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση που απειλεί ταυτοχρόνως και την κοινωνική συνοχή.
Λίγο πριν τις εκλογές, λοιπόν, τα κόμματα, και πρωτίστως τα δύο μεγαλύτερα, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις και τις προθέσεις τους σε όλους τους τομείς. Πρώτα από όλα βεβαίως στην οικονομία η οποία δεν αντέχει σε καθυστερήσεις. Tο φορολογικό περιβάλλον είναι καθοριστικός παράγων για την πορεία κάθε οικονομίας και στα σοβαρά κράτη οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν με τη συχνότητα που συμβαίνει στη χώρα μας.
Tα δύο κόμματα έχουν αρχίσει να καταθέτουν προτάσεις οι οποίες χρειάζονται επεξεργασία και διευκρινήσεις ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Για παράδειγμα, η NΔ διά του πρωθυπουργού ήδη μίλησε για τροποποίηση του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης διαφόρων εισοδημάτων χωρίς να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό.....
Tο ΠAΣOK από την πλευρά του διά αρμοδίων στελεχών μιλά για θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε όλα τα εισοδήματα εκτός των τόκων από καταθέσεις. Aυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα φορολογούνται με τεράστιο ποσοστό και τα μερίσματα από μετοχές, γεγονός που ανατρέπει πάγιους κανόνες. Tο μέτρο αυτό προκαλεί ήδη σύγχυση στην αγορά, και το ΠAΣOK έχει υποχρέωση να δώσει αναλυτικές διευκρινήσεις για την εφαρμογή του.
Σε κάθε περίπτωση σε μια περίοδο που η κρίση ταλανίζει τη χώρα μέτρα αμφιβόλου αξίας χρήζουν προσεκτικής μελέτης ώστε να μη δημιουργηθούν άλλοι κλυδωνισμοί στην παραπαίουσα οικονομία. Σε μια αγορά που ταλαιπωρείται από την ύφεση δεν μπορείς να αφαιρέσεις πόρους με επιπλέον φόρους

Δημοσίευση σχολίου

 
Top