GuidePedia

0
Με δυο κουβέντες αυτοκριτικής, δεν ξεμπερδεύει η ΝΔ με τους λόγους της αποτυχίας της, η συσπείρωση στο κόμμα δύσκολα επιτυγχάνεται μόνο με λόγια και διακηρύξεις όψιμης αποφασιστικότητας.

Η ΝΔ δίνει εδώ και μερικά 24ωρα την εντύπωση ότι ξύπνησε ξαφνικά από λήθαργο. Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα και η Ρηγίλλης ζει μέρες... παλιγγενεσίας. Από την ανακάλυψη της «καθαρής αλήθειας» την επομένη του διαγγέλματος του Κ. Καραμανλή για τις πρόωρες εκλογές, μέχρι τα αιτήματα για αυτοκάθαρση της παράταξης από στελέχη που τη ζημίωσαν - όλοι και όλα δουλεύουν για μια πολιτική αναβάπτιση, που θα αναστρέψει την πτωτική πορεία του κόμματος.
Η δυναμική αυτή εικόνα είναι επίπλαστη. Υπάρχει μια σημαντική «λεπτομέρεια» που είναι η σχεδόν εξαετής διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι πλέον η πρωθυπουργική θητεία είναι «μετρήσιμο μέγεθος» και μπαίνει.... στη ζυγαριά μαζί με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για διετία-σοκ. O απολογισμός θα μετράει όσο οι μέρες θα κυλούν και η προεκλογική αντιπαράθεση θα κορυφώνεται.
Η επιχείρηση «καθαρή αλήθεια» συνεπώς προσκρούει σε ορισμένες βασικές παραμέτρους. Πρώτον, στην αποτυχία της πολυδιαφημισμένης σε άλλες εποχές, πλην όμως ξεχασμένης σήμερα επανίδρυσης του κράτους. Το εγχείρημα απέτυχε εν τη γενέσει του και σήμερα κανείς δεν θέλει ούτε να θυμάται τι είχε τάξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τις τομές στη γερασμένη και σπάταλη κρατική μηχανή.
Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως να έχουμε σήμερα μια μαύρη τρύπα 5 δισ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδυναμία περιορισμού των σπαταλών, αλλά βεβαίως και στη διαχρονική αδυναμία αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους. Συναφές της? μη επανίδρυσης είναι και το επίσης μισοξεχασμένο εγχείρημα της απογραφής, που αποδείχτηκε ανεπαρκές να αναχαιτίσει την κρίση στην ελληνική οικονομία, πριν μάλιστα ξεσπάσει η διεθνής κρίση.
Μια άλλη παράμετρος είναι η αποτυχία της λεγόμενης «ήπιας προσαρμογής» που επιλέχθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού ως μέθοδος προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών, που τελικά δεν προωθήθηκαν.
Με δυο κουβέντες αυτοκριτικής, δεν ξεμπερδεύει η ΝΔ με τους λόγους της αποτυχίας της. Η ήπια προσαρμογή άλλωστε ακολουθήθηκε μέχρι την ώρα μηδέν, δηλαδή ακόμα και μετά το μάθημα των ευρωεκλογών. Ακόμα και τότε, λένε τώρα ορισμένα στελέχη, υπήρχε ο χρόνος να δώσει ο κ. Καραμανλής δείγματα γραφής των προθέσεων, που ακούσαμε μόλις πριν από λίγα 24ωρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό το χάσμα μεταξύ δραστικών εξαγγελιών και πραγματικότητας δεν γεφυρώθηκε από την επικοινωνιακή επίθεση της ΝΔ στη ΔΕΘ. Φαίνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις ότι ακόμα και η συσπείρωση στο κόμμα δύσκολα επιτυγχάνεται μόνο με λόγια και διακηρύξεις όψιμης αποφασιστικότητας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top