GuidePedia

0
Ολα δείχνουν ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των παράλληλων μονολόγων των πολιτικών αρχηγών

Σε αλλαγή του ισχύοντος χρεοκοπημένου μοντέλου διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών συγκλίνουν όλα τα κόμματα, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν χθες στη Βουλή και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα, όλα δείχνουν ότι η εποχή των παράλληλων μονολόγων, όπως αυτοί που γνωρίσαμε στα προεκλογικά τηλεοπτικά ντιμπέιτ, παρήλθε. Ετσι, εκτός απροόπτου, η αντιπαράθεση των έξι πολιτικών αρχηγών (συμπεριλαμβανομένων και των Οικολόγων Πρασίνων), η οποία τοποθετείται χρονικά την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, θα διεξαχθεί με νέους όρους και δεν θα έχει σχέση με το παρελθόν....

Οσον αφορά το θέμα της τηλεοπτικής μονομαχίας ανάμεσα στους κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου δεν συζητήθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων και οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για μετά τις συνεννοήσεις που θα γίνουν σχετικά με το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών το οποίο άλλωστε θα προηγηθεί χρονικά, όπως συμφωνήθηκε. Ωστόσο και από τα δύο κόμματα εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καταστεί εφικτή η διενέργεια της τηλεμαχίας των δύο πολιτικών ηγετών, δίχως ωστόσο να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των όρων και των κανόνων της αντιπαράθεσης. Κληθείς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να σχολιάσει αν υπάρχει το ενδεχόμενο μη διεξαγωγής της «μονομαχίας» των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου, έλεγε ενδεικτικά στους δημοσιογράφους « δεν βλέπουμε τον λόγο να μη γίνει αυτό το ντιμπέιτ», ενώ δήλωνε ανοιχτός σε κάθε μοντέλο διεξαγωγής του- είτε κατά το αμερικανικό είτε κατά το γαλλικό πρότυπο- υπό την προϋπόθεση ότι « θα δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου».

Οι προτάσεις που έπεσαν χθες στο τραπέζι από τους εκπροσώπους των κομμάτων χαρακτηρίστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευ. Αντώναρο «πολύ ενδιαφέρουσες». Επιφυλάχθηκε, ωστόσο, να πάρει θέση για να μην προκαταλάβει, όπως είπε, τις τελικές προτάσεις που θα κομίσουν όλες οι πλευρές στη συνάντηση της Δευτέρας. Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συζήτηση θα γίνει με νηφαλιότητα έτσι ώστε «οι πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις θέσεις των κομμάτων σε όλα τα μεγάλα θέματα».

Μεταξύ των ιδεών που διατυπώθηκαν ήταν οι εξής:

1. Να είναι λιγότερες οι θεματικές ενότητες επί των οποίων θα καλούνται να απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

2. Να έχουν το δικαίωμα να ερωτά ο ένας τον άλλον, καθώς και να παρεμβαίνει ο ένας στην απάντηση του άλλου.

3. Να προβλέπονται και κοινές ερωτήσεις προς όλους.

4. Να υπάρχει ακροατήριο το οποίο θα παρακολουθεί το ντιμπέιτ με δικαίωμα να απευθύνει ερωτήσεις, ενώ ανάλογη δυνατότητα να υπάρχει και μέσω Διαδικτύου.

5. Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν να μην είναι μόνον από τον τηλεοπτικό χώρο, αλλά και από τον χώρο του Τύπου.

O κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠαΣοΚ επιθυμεί να διεξαχθεί άμεσος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τους όρους της τηλεοπτικής αναμέτρησης θα συνεχισθεί καθώς «κανείς δεν θέλει να προσέλθει σε συζητήσεις με τους όρους που ίσχυαν πριν», όπως ανέφερε, εστιάζοντας στο τρίπτυχο αρχών με τις οποίες το κόμμα του προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση: «Καθαρά χρήματα» (οικονομικοί πόροι αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές μελών)- «καθαρό περιβάλλον» (χωρίς γιγαντοαφίσες)«καθαρές κουβέντες» (ουσιαστική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών).

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Μ. Μαΐλης κατήγγειλε το « γενικότερο κλίμα αποπροσανατολισμού που επιχειρείται με τη συμπαιγνία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ» και εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι « αυτό που κρίνεται στις εκλογές δεν είναι ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αλλά κρίνονται οι πολιτικές όλων των κομμάτων».

Κατήγγειλε δε, τους «όρους ανισοτιμίας» στην κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του κ. Π. Σκουρλέτης πρόκειται για μια « περιορισμένη αντίληψη δημοκρατίας» . Προτάσεις υπέρ ενός ουσιαστικού διαλόγου κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ κ. Αλ. Μανθεάκης και των Οικολόγων Πρασίνων κ. Ν. Χρυσόγελος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top