GuidePedia

0
Mια σημαντική αποκάλυψη απο τον συνιδρυτή του Κόμματος ΑΚΡ (Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ) αλλα και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Abdullatif Sener σύμφωνα με δημοσίευμα της Zaman.Ο Abdullatif Sener ισχυρίζεται πως το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να ανταλλάσουν αμοιβαία συντονισμένα χτυπήματα με σκοπό να ενισχυθεί η δημόσια εικόνα τους.
Το Ισραήλ δεν  μπορούσε να επικοινωνήσει άμεσα με τη Χαμάς, επειδή τη θεωρεί ως μια τρομοκρατική οργάνωση,  και εκμεταλλεύτηκε άριστα τις σχέσεις Τουρκίας- Χαμάς γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να μεταφέρει τα μηνύματα του στην Παλαιστινιακή οργάνωση

Ο Khaled Mashaal ηγέτης της Χαμάς επισκέφθηκε την Τουρκία το 2006 κρυφά όμως με επίσημη πρόσκληση στα πλαισία μιας μυστικής συμφωνίας που σύνηψε το Ισραήλ με την  Τουρκία κατόπιν αιτήσεως του Ισραήλ Το Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένο για  την επίσκεψη αυτή καθώς  η Χαμάς είχε υπο τον έλεγχο της την Γάζα και ο Khaled Mashaal ήταν απο τα ισχυρότερα πολιτικά στελέχη της Παλαιστινιακής Οργάνωσης .

 Η  επίσκεψη ήταν πραγματικά ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων που προορίζονταν στο να  δημιουργήσει  την εντύπωση ότι η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της έναντι του εβραϊκού κράτους ως μια ανερχόμενη δύναμη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Η επίσκεψη του ηγέτη της Χαμάς στην Τουρκία αντιμετωπίστηκε ως μια προσβολή από τους ισραηλινούς αξιωματούχους και πολλοί το θεωρούν ως το πλέον αποφασιστικό σημείο καμπής στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας . 

Ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλείχε δηλώσει ότι  η  Τουρκία είχε καλέσει τον Mashaal προκειμένου να βοηθήσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή προσέγγιση. Με δεδομένο  ότι η Χαμάς κέρδισε με δημοκρατικό τρόπο τις εκλογές   από τώρα και στο εξής πρέπει να ενεργεί με δημοκρατικό τρόπο", ανέφερε ο Τουρκος Πρόεδρος.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί  αξιωματούχοι επιμένουν ότι θα δεν έχουν καμία σχέση με τη διοίκηση της Χαμάς εάν δεν αποκηρύξει τη βία και δεν  αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.  
Ο Σενέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν ζήτησε απο την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι να σταματήσει τις επικρίσεις ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα την επίσκεψη αυτή καθώς ήταν στα πλαίσια της συμφωνίας που απο κοινού είχαν συνάψει

Σύμφωνα με τον Abdullatif Sener  πολλές από τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης οι όποιες θεωρούνται ότι είναι εναντίον του Ισραήλ δεν  αντικατοπτρίζουν την πραγματική φύση των γεγονότων. "Τα περισσότερα από αυτά γίνονται με  αμοιβαία συναίνεση για να να βοηθήσει η μια χώρα την άλλη. Το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει δώσει λευκή επιταγή στην Τουρκία για να κινείται δημόσια εναντίον του, την ώρα που η  Τουρκία έχει κάνει προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ μυστικά.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top