GuidePedia

0
Η δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα επηρεάσει το επόμενο χρονικό διάστημα τις εξελίξεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Αυτή είναι η άποψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, όπως την εξέφρασε χθες, μιλώντας σε περίπου 450 στελέχη της 335ης και 336ης πτέρυγας μάχης στην αεροπορική βάση Σέιμουρ Τζόνσον στη Βόρεια Καρολίνα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση του ηγέτη της Αλ Κάιντα τα τελευταία εννέα χρόνια.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο υπουργός υποστήριξε ότι "υπάρχει μια πιθανότητα να αλλάξει το παιχνίδι. Ο Μπιν Λάντεν και Μουλάς Ομάρ (ο ηγέτης των Ταλιμπάν) είχαν πολύ στενή προσωπική σχέση και υπήρξαν κάποιοι στις τάξεις των Ταλιμπάν που ένιωσαν ότι προδόθηκαν από την αλ Κάιντα και ότι εξ αιτίας της επίθεσης της αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από το Αφγανιστάν".
Υποστήριξε ότι αν θα υπάρξει αλλαγεί στις εξελίξεις, θα φανεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ δεν έκανε καμιά αναφορά στο εάν ο θάνατος του Μπιν Λάντεν θα επηρεάσει ή όχι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
"Πρέπει λοιπόν να δούμε τις εξελίξεις. Ειλικρινά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσουμε τις συνέπειες στο Αφγανιστάν, αλλά σε έξι μήνες ή περίπου θα ξέρουμε εάν έκανε τη διαφορά", είπε και πρόσθεσε, ότι "θα αρχίσουμε την μείωση στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο. Αλλά ταυτόχρονα. . . δεν αναμένουμε η μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια στους Αφγανούς να έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2014. Έτσι θα διατηρήσουμε μια ρωμαλέα παρουσία στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμα".
"Ανακουφισμένη"
Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, σε σημερινή της συνέντευξη, χαρακτήρισε τον εαυτό της "ανακουφισμένη" μετά τον θάνατο του αρχηγού της Αλ.Κάιντα. Πρόκειται για έναν τρόπο να ανασκευάσει προηγούμενή της δήλωση, όπου είχε πει πως "είναι ευτυχής", η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, "ο Μπιν Λάντεν ήταν ο αρχηγός ενός διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου που διέπραξε τερατώδή εγκλήματα. Μπορούμε και πρέπει να αισθανόμαστε ανακουφισμένου που πλέον δεν μπορεί να βλάψει κανέναν".
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πραγματοποιώντας την επιχείρηση που κατέληξε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν παραβίασαν την κυριαρχία της χώρας του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, The National, ο Μουσάραφ τόνισε πως "καμιά χώρα δεν θα δεχόταν μια τέτοια παραβίαση από τις ΗΠΑ που έπληξαν την κυριαρχία του Πακιστάν, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του".
Έρευνες
Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Ισλαμαμπάντ τα στοιχεία ορισμένων ανώτατων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών για να προσδιορίσει αν είχαν επαφές με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα.
Ανώνυμες πηγές - αξιωματούχοι αναφέρουν στην εφημερίδα ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, καθώς οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να ανακοινώσουν τα όνοματα των μελών της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν, που θεωρούνται ύποπτα ότι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν.
Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, παρασημοφόρησε τους κομάντο που συνέβαλαν στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν ο τρόπος που ζούσε τα τελευταία εννέα χρόνια.
Το ίδιο δημοσίευμα της New York Times, αναφέρει ότι Πακιστανοί ερευνητές δήλωσαν ότι ζούσε σε αστικά κέντρα στο Πακιστάν "για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να έχει προβλεφτεί".
Παράλληλα, μία από τις συνολικά τρεις συζύγους του Μπιν Λάντεν, η οποία κρατείται, υποστήριξε -σύμφωνα με αξιωματούχους του Πακιστάν- πως πριν εγκατασταθεί το 2005 στο Αμποταμπάντ, ο Μπιν Λάντεν ζούσε με την οικογένειά του για δυόμισι χρόνια στο μικρό χωριό Τσακ Σαχ Μοχαμάντ, δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πακιστανικής πόλης Χαριπούρ.
Η πακιστανική εφημερίδα Dawn υποστηρίζει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε μακριά από τις ορεινές περιοχές των φυλών του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για περισσότερο καιρό απ' ότι αρχικά πίστευαν οι αρχές.
Η Αμάλ, μία από τις τρεις χήρες του Μπιν Λάντεν που κρατούν οι πακιστανικές αρχές, είπε στους ανακριτές ότι αφού έζησαν 2,5 χρόνια στο χωριό Τσακ Σαχ Μοχάμαντ η οικογένεια μετακόμισε στην Αμποταμπάντ στο σπίτι που χτίστηκε για εκείνους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είπε στους ανακριτές ότι όταν άκουσε τους πυροβολισμούς πήγε με τον Μπιν Λάντεν στην κρεβατοκάμαρα και έσβησαν τα φώτα. Προτού ο ηγέτης της Αλ Κάιντα προλάβει να πιάσει το καλάσνικόφ του οι αμερικανοί κομάντος μπήκαν στο δωμάτιο και τον σκότωσαν.
Η ίδια τραυματίστηκε από μία σφαίρα στο μηρό και συνελήφθη μαζί με ακόμη δύο συζύγους του και τέσσερα παιδιά της κόρης του, που σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν.
"Φανταστείτε, αυτός ο άνθρωποις ζούσε ανάμεσά μας στη Χαριπούρ και την Αμποταμπάντ τα τελευταία 7,5 χρόνια και όλοι, τόσο οι Πακιστανοί όσο και οι Αμερικανοί, τον ψάχναμε σε λάθος σημείο", δήλωσε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα Dawn.
Μέχρι σήμερα, ανεπιβεβαίωτη παραμένει η ταυτότητα του γιού του Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στην αμερικανική επιχείρηση.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top