GuidePedia

0
Η βρετανική κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίτιγκτον, επανέλαβε πριν λίγες ημέρες την υποστήριξή της στις προσπάθειες στα πλαίσια των συνομιλιών, για την επίτευξη διευθέτησης βασισμένης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. ''Είμαστε δεσμευμένοι», είπε χθες ο κ. Λίτιγκτον, «για μια διευθέτηση από Κυπρίους για τους Κυπρίους, για μια ενωμένη, ευημερούσα Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτό θέλει ο κυπριακός λαός και αυτό του αξίζει».

Ο Βρετανός υφυπουργός, που μιλούσε στα πλαίσια διάλεξης με θέμα “Cyprus-Time to seize the moment” (Κύπρος―Καιρός να αξιοποιηθεί η ευκαιρία) αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού και δημοσιογράφου, Keith Kyle, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων σε αίθουσα της Βουλής, σημείωσε ότι ρεαλιστικά μιλώντας δεν μπορεί να αναμένονται πολλά πράγματα πριν από τις εκλογές στην Κύπρο και στην Τουρκία.

Το σημαντικό είναι να κρατηθούν οι συνομιλίες σε ζωντανή φόρμα για να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό μετά τις εκλογές, είπε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τον περασμένο Ιανουάριο, πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, οι δυο πλευρές θα συμφωνούσαν για ένα πρακτικό σχέδιο υπερπήδησης των σημείων διαφοράς σε όλα τα θέματα, πράγμα που δεν έγινε και η συνάντηση της Γενεύης δεν κατέληξε στη στρατηγική «που όλοι περιμέναμε».

Το παράθυρο της ευκαιρίας, όμως, δεν έκλεισε, είπε. «Η περίοδος μετά τις εκλογές προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για επίτευξη προόδου. Με την επερχόμενη προεδρία της Ε.Ε. ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει υπόψη του ότι η προσοχή της κοινής γνώμης θα είναι περισσότερο στραμμένη προς την Κύπρο. Δεν είναι δουλειά του Ηνωμένου Βασιλείου να υπαγορεύσει όρους για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια διευθέτηση. Αυτό είναι θέμα για τους ηγέτες της Κύπρου, αλλά θέλω να κάμω σαφές ότι ως βρετανική κυβέρνηση προσφέρουμε προσωπική και συλλογική υποστήριξη στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων», σημείωσε.

Η επίτευξη λύσης, συνέχισε, προϋποθέτει όραμα, πολιτικότητα και θάρρος και πιστεύουμε ότι οι δυο ηγέτες μαζί με τις συμβουλευτικές τους ομάδες θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Η Τουρκία, είπε, έχει τις δικές της ευθύνες. ''Εξακολουθούμε να την παροτρύνουμε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και ενθαρρύνουμε τους Τουρκοκυπρίους ηγέτες να είναι τολμηροί στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός επίσημος είπε τέλος ότι οι ελπίδες για μια διευθέτηση περιορίζονται αν δεν υπάρξει ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Το Κυπριακό, κατέληξε, είναι κάτι περισσότερο από αποφάσεις του ΟΗΕ.

• ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΙΤΙΝΓΚΤΟΝ:

Μας προτρέπουν να αναγνωρίσουμε το έκτρωμα του Αττίλα. Καταλάβατε, τι είπε ο Βρετανός υφυπουργός; Τίποτα δεν γίνεται δηλαδή, αν δεν αναγνωρίσουμε εμείς πρώτοι το ψευδοκράτος.

Και βέβαια παραμένουν «δεσμευμένοι» στην ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ διζωνική ρατσιστική τουρκική λύση, εφόσον οι ίδιοι από τις 16 Αυγούστου 1974 έβαλαν μπροστά για την επιβολή της, με το έτσι θέλω και συνεχίζουν ακόμα εφόσον βρίσκουν δικά μας δεκανίκια στην Κύπρο να τους υποστηρίζουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Το 1974 ξεκίνησαν με τον πολύ δικό τους, παλαιά καραβάνα, Γλαύκο Κληρίδη για να φθάσουν επιτυχώς σήμερα στον εξίσου «δικό» τους Δ. Χριστόφια πάνω στον οποίο έριξαν όλα τους τα χαρτιά προεκλογικής υποστήριξης για να πετύχουν το στόχο τους! Και δεν ντράπηκαν ακόμα να μετανομάσουν κιόλας την τουρκοβρετανική αυτή διζωνική σε λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους με τον πρόεδρο της «αποικιοκρατίας» Χριστόφια να την υιοθετεί καλύτερα από τον πλέον εκπαιδευμένο παπαγάλο.

Η δε περιβόητη Επιτροπή Ελληνικών Τουρκικών και Κυπριακών Υποθέσεων είναι δικό τους δημιούργημα με δικούς των ανθρώπους (με επικεφαλής Ελληνοκύπριο, τον Ζήνωνα Σταυρινίδη, επιστήθιο φίλο του Ντενκτάς) που στήθηκε την δεκαετία του 1990 για να προωθεί τις βρετανο-τουρκικές θέσεις, διοργανώνοντας κατάπτυστα «σεμινάρια» για προώθηση των θέσεών τους.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top