GuidePedia

0
Το ενδεχόμενο ακόμη και της αποπομπής της κ. Ντόρας Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία εξετάζει πλέον ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, εάν από την πλευρά της πρώην υπουργού Εξωτερικών συνεχιστούν κινήσεις που προκαλούν μείζον πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του κόμματος.Αφορμή στη νέα ένταση μεταξύ Σαμαρά και Μπακογιάννη αποτέλεσε όχι τόσο η χθεσινή κοινοποίηση της απόφασης της πρώην υπουργού Εξωτερικών, να μη συμμετάσχει στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής,
αλλά, κυρίως, το επιχείρημα ότι το πράττει προκειμένου να μην τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη για την οικονομία της Ελλάδας περίοδο. Η συγκεκριμένη αποστροφή θεωρήθηκε πρόκληση από τη Ρηγίλλης, που εξέφρασε σε υψηλούς τόνους τη λύπη της «γιατί η κ. Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως «ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος»».

Παράλληλα με τα εσωκομματικά, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επεξεργάζεται σε στενό κύκλο συνεργατών του δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους, μεταξύ των οποίων και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Σε τροχιά αποπομπής η Μπακογιάννη
Εντονη δυσφορία Ρηγίλλης για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύνοδο της Κ.Ε.

Του Γιωργου Π. Τερζη

Ενα βήμα πριν από τη διαγραφή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά και τη χθεσινή ανοιχτή αντιπαράθεση των δύο πλευρών. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών να μην παραστεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και, κυρίως, η απόφασή της να κοινοποιήσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί με τη συμμετοχή της να αποτελέσει τμήμα της νεοδημοκρατικής εσωστρέφειας σε μια στιγμή κρίσιμη για την οικονομική επιβίωση της Ελλάδας.

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Σαμαράς μοιάζει να καταλήγει στην απόφαση να δείξει στην αντίπαλό του για την ηγεσία την πόρτα εξόδου από το κόμμα, θεωρώντας ότι με τις κινήσεις της η πρώην υπουργός υποσκάπτει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος. Μάλιστα, σχετικές εισηγήσεις για άμεση παραπομπή στο πειθαρχικό φαίνεται ότι υπεβλήθησαν και χθες, αν και οι σχετικές πληροφορίες διαψεύδονταν από στελέχη της ηγετικής ομάδας.

Ενδεικτική των προθέσεων Σαμαρά είναι η απάντηση που έδωσαν συνεργάτες του στις θέσεις Μπακογιάννη. Η Ρηγίλλης όχι μόνον «σήκωσε το γάντι», αλλά και αποδοκίμασε ονομαστικά την κ. Μπακογιάννη: «Η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό, κομματικές διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους... λυπούμεθα γιατί η κ. Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος -και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων του Νοεμβρίου- ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος”». Ο πόλεμος των διαρροών συνεχίστηκε με τους συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη να καλούν τη Ρηγίλλης να μην καταναλώνει φαιά ουσία για διαρροές που τη στοχοποιούν, αλλά να ασχοληθεί με τη χώρα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Συνομιλητές του κ. Σαμαρά αμφισβητούσαν τα «ευγενή κίνητρα» της πρώην υπουργού, ότι δηλαδή δεν συμμετέχει εξαιτίας της σοβούσας οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, απέδιδαν την αποχή της στη δική της διαπίστωση ότι οι προτάσεις της για τις καταστατικές αλλαγές δεν επρόκειτο να γίνουν αποδεκτές από την Κ.Ε.

Στον αντίποδα, από το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη δηλωνόταν ότι η μακροσκελής απάντηση της Ρηγίλλης επιβεβαιώνει την πρόθεση που είχε εξαρχής η νέα ηγετική ομάδα να βαθύνει το ρήγμα και να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης, «που μοιάζει να αποτελεί αυτοσκοπό και λόγο ύπαρξης για κάποιους». «Η Ντόρα δεν θα αποτελέσει το εύκολο άλλοθι για το 20% της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, εξαπέλυαν αιχμές και για τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δημ. Αβραμόπουλο, με επίκεντρο την πρόταση που και ο ίδιος, προεκλογικά, είχε υποβάλει για θέσπιση θητείας του προέδρου, αλλά και τη συμμετοχή και των «φίλων» του κόμματος στην εκλογή της ηγεσίας. «Οι θέσεις της Ντόρας για τα οργανωτικά είναι γνωστές και δεν μεταβάλλονται ανάλογα με το ποια θέση κατέχει», ήταν το σαφές «καρφί» για τον κ. Αβραμόπουλο. Χθες, πάντως, οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που θεωρούνται της επιρροής Μπακογιάννη εμφανίζονταν να συμφωνούν με τη στάση της πρώην υπουργού, αλλά ταυτόχρονα δήλωναν πως πιθανότατα οι ίδιοι θα παραστούν στην Κ.Ε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top