GuidePedia

0
Κεντρικό θέμα στα περισσότερα διεθνή έντυπα και την Παρασκευή η Ελλάδα, με την αμερικανική The Wall Street Journal να φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στη χώρα και τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία να δείχνουν το δρόμο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.«Η ανησυχία για μία πιθανή έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών πυροδότησαν την Πέμπτη μαζικές πωλήσεις ομολόγων, υποδηλώνοντας ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξουδετερώσει την κρίση με μία ασαφή υπόσχεση για ένα σχέδιο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχει απλώς αποτύχει».


«Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν φθάσει στο τέλος του δρόμου και πρέπει να τηλεφωνήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα αναλυτής της BNPParibas. Η συγκεκριμένη θέση για άμεση προσφυγή στο ΔΝΤ διατυπώνεται και από στέλεχος της UBS.

«Θέμα ημερών» είναι να ζητήσει η Ελλάδα την οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζει αναλυτής της UBS και εκτιμώντας ότι ακόμα και «η παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι μία εμφανής πιθανότητα».

Κατά την WSJ, εξάλλου, η ασάφεια του σχεδίου διάσωσης είναι, ένας από τους βασικούς λόγους που πυροδοτεί την άνοδο του spread, με πολλούς επενδυτές να εκφράζουν δυσφορία. Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, «ακόμα και ένα πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις χωρών του ευρώ, δεν θα σημάνει το τέλος της κρίσης του ελληνικού χρέους», καθώς ένα πιθανό δάνειο 20-30 δισ. ευρώ θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για λίγους μόνο μήνες.

«Οι επενδυτές σπεύδουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της βρετανικής Guardian. «Οι αγορές αγνόησαν τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν είναι πιθανό για την Ελλάδα και συνέχισαν να πωλούν ομόλογα για τρίτη συνεχή ημέρα».

«Με την άνοδο των επιτοκίων ελληνικών ομολόγων, η πιθανότητα πτώχευσης προβάλει», είναι ο τίτλος των New York Times. «Το ερώτημα που αντιμετωπίζει πλέον η Ευρώπη δεν είναι αν η Αθήνα διαθέτει την πολιτική βούληση να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τη φορολογία, αλλά αν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήμα πριν της δοθεί η δυνατότητα για κάτι τέτοιο», γράφει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τρισέ «δεν ήταν αρκετές να μεταστρέψουν το κλίμα απαισιοδοξίας» που επικρατεί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top