GuidePedia

0
Σύντομα μπορεί να ανακαλύψουμε. Όπως διαβάζουμε στην Wall Street Journal τα νεύρα αυτή τη στιγμή έχουν γίνει κουρέλια. Οι τράπεζες βρίσκονται σε κακή κατάσταση ενώ η χώρα βάλλεται καθημερινά για το κατά πόσο θα καταφέρει να βρει τα απαραίτητα χρήματα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.  
Η αξία των ελληνικών ομολόγων μειώνεται με τη μέρα ενώ το κόστος εγγύησης των ομολόγων ενάντια σε μια χρεωκοπία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Δυστυχώς για τις ελληνικές τράπεζες και μελλοντικούς δανειστές του κράτους, τα παραπάνω κάνουν το έργο της εξεύρεσης χρημάτων ακόμα πιο δύσκολο. Κάτι που σπρώχνει προς τα κάτω την τιμή των ομολόγων.
Δεν έχει καν σημασία κατά πόσο είναι βάσιμες αυτές οι ανησυχίες αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει το δημοσίευμα. Αυτή τη στιγμή βασιλεύει ο φόβος, τόσο στις αγορές ομολόγων όσο και στην Ελλάδα.
Ο κύριος Χριστόφορος Λάζος, ένας 48χρονο δικηγόρος της Αθήνας δήλωσε χτες στον δημοσιογράφο του Dow Jones Newswire: Χτες πήγα στην τράπεζα και σήκωσα τις οικογενειακές μας οικονομίες. Καλύτερα να έχεις χρήματα πάνω σου αυτές τις μέρες γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Τα τοπικά ΜΜΕ δεν βγάζουν κανένα νόημα. Είναι σκέτη τρέλα. Μια μέρα ανακοινώνουν ότι χρεοκοπήσαμε, την επομένη ότι όλα είναι καλά. Δεν είδα ουρές στην τράπεζα αλλά είναι κοινό μυστικό ότι ο κόσμος αποσύρει τις καταθέσεις του. Αν συμβεί κάτι, τότε όλοι θα τρέξουν στις τράπεζες και δεν θέλω να βρεθώ να τρέχω και ‘γω μαζί με όλους τους άλλους.
Δεν πρόκειται μόνο για τα ελληνικά ομόλογα. Το ευρώ καταρρέει μέρα με τη μέρα.
Μέσα στην εβδομάδα έχει πέσει σιγά αλλά σταθερά καθώς μία μία διαρρέουν οι πληροφορίες αναφορικά με την ελληνική κατάσταση. Σήμερα το πρωί όμως βούτηξε στα 1.3282 έναντι του δολαρίου. Δηλαδή μια ανάσα από τα 1.3270 δολάρια.
Αυτή η πληροφορία μπορεί να μην λέει και πολλά για τον περισσότερο κόσμο όμως για τις νομισματικές αγορές είναι πολύ σημαντική διότι το ευρώ αν φτάσει στα 1.3270 δολάρια είναι η τιμή που βρισκόταν το ευρώ πριν την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν σοβαροί επενδυτές που κινούν τα χρήματά τους με τους ρυθμούς της παγκόσμιας αγοράς, μια στις τόσες. Υπάρχουν όμως και άλλοι, κερδοσκόποι που ανάλογα με αυτό που ονομάζουνε και «τεχνικούς παράγοντες» κινούνται. Καταρρίπτεται κάποιο όριο; Πλουτίζουν. Στην περίπτωση του ευρώ, προκαλούν πανικό!
Τα νεύρα όλων είναι κουρέλια. Μια έστω και μικρή φρέσκια είδηση σχετικά με την Ελλάδα, μπορεί να ρίξει το ευρώ στο προαναφερθέν όριο. Στη συνέχεια το νόμισμα μπορεί να πέσει και άλλο. Ακόμα και τα 1.32 δολάρια, ιστορικά τουλάχιστον, είναι σχετικά σεβαστή τιμή. Οι απαισιόδοξοι δηλώνουν ότι χωρίς την υποστήριξη των σοβαρών επενδυτών και των κεντρικών τραπεζών, το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1.20 δολάρια.
Μετά, οι αγορές θα γίνουν ζόρικες. Το νου σας!
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top