GuidePedia

0
Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, είπε και σταμάτησε τον πανικό
Κερδοσκόποι και φήμες ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, ανέβασαν τα spreads των ομολόγων και τα επιτόκια δανεισμού.
FINANCIAL TIMES
Έσπειραν τον πανικό, δημοσιεύοντας ότι οι καταθέτες σήκωσαν δισεκατομμύρια από τις ελληνικές τράπεζες


Σωτήρια αποδείχθηκε για την Ελλάδα η παρέμβαση, χθες το απόγευμα, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Μέχρι, όμως, να δημοσιοποιηθεί η δήλωση Τρισέ, η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και των φημών, που όχι μόνο κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα αλλά πήραν «επίσημη» μορφή με τη δημοσίευση στους Financial Times είδησης ότι οι καταθέτες έχουν αποσύρει κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του 2010 από τις ελληνικές τράπεζες ή το 4,5% του συνολικού ενεργητικού τους. Τα στοιχεία των FT διαψεύσθηκαν από ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι τόνιζαν ότι πρόκειται για διαδόσεις «επί σκοπού».

«Μπορούμε να πληρώσουμε»
Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, λόγω ακριβώς των πληροφοριών που διαχέονται από κερδοσκόπους, με αποτέλεσμα τα spreads των ελληνικών ομολόγων να έχουν ανέβει στα ύψη, ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι η χώρα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της για το 2010. Τις φήμες διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους και ότι ο δανεισμός της χώρας είναι πλήρως εγγυημένος.
Ο κ. Πεταλωτής διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ.
«Προς το παρόν δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πήρε τις αποφάσεις, έχει τρόπους για να προσδιορίσει τους όρους δανεισμού οποιαδήποτε στιγμή (μέσω του μηχανισμού). Το δίκτυ ασφαλείας υπάρχει για να εγγυάται ότι δεν είμαστε μόνοι μας, όταν χρειαστεί», τόνισε.
Πιέσεις στα ομόλογα και στο Χρηματιστήριο
Οι πιέσεις, πάντως, στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζονταν και χθες μέχρι το απόγευμα λίγο πριν από τη δήλωση Τρισέ. Η ροή πληροφοριών σε διεθνείς ιστοσελίδες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας προκάλεσε κλίμα νευρικότητας στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας έχανε μέχρι και 5% πριν από την παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ. Σοβαρά επηρεάστηκε και το κυπριακό χρηματιστήριο, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, λόγω ακριβώς της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα. Τελικά το ΧΑ «γλίτωσε» με πτώση 3,11% ενώ το ΧΑΚ τα κατάφερε να ανακτήσει χαμένο έδαφος στο παρά πέντε, κλείνοντας με μικρές ζημιές τής τάξης του 1,65%.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας επηρεάζει την ψυχολογία σε ολόκληρη την ΕΕ, με αποτέλεσμα το ευρώ να σημειώσει χθες πτώση έναντι του δολαρίου. Χθες το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,33 δολάριο, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημειώνει απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Χθες, στις 12 το μεσημέρι, το ευρώ διαπραγματευόταν στο 1,3291 δολάριο. Από τις αρχές του 2010, οι απώλειες του ενιαίου νομίσματος ξεπερνούν το 7%.

Η παρέμβαση Τρισέ


Η δήλωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, που επανέφερε κάπως την ηρεμία στις αγορές, χθες, έγινε μετά την καθιερωμένη μηνιαία συνεδρία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία αποφασίσθηκε να παραμείνει αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο.

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόνισε, καθησυχάζοντας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου.
Ο κ. Τρισέ υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τον «λειτουργικό» και «βιώσιμη λύση».

Επίσης ανακοίνωσε επισήμως ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει νέα κλιμακωτή αξιολόγηση των εγγυήσεων που θα δέχεται σε αντάλλαγμα για παροχή δανείων, αλλαγή που ευνοεί την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας στις τράπεζές της πρόσβαση στο δανεισμό, ακόμη και με πιο «αλμυρό» επιτόκιο.

«Το διοικητικό συμβούλιο καλωσορίζει τη δήλωση για την Ελλάδα, που έκαναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου. Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση να ενισχυθεί η παρακολούθηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την αποτροπή τους», είπε ο κ. Τρισέ.
Πλήθος οι ερωτήσεις
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί διεθνώς ήταν το πλήθος ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ. Τρισέ για την Ελλάδα. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, απαντώντας στις ερωτήσεις, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα, αποκλείοντας κάθε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών από τη χώρα.

Σε ερώτηση αν ήρθε η ώρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι στο χέρι της Ελλάδας, αποφεύγοντας επιμόνως να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και την εκτόξευση των spread.

Για το κόστος μιας ενδεχόμενης δανειοδότησης της Ελλάδας με βάση το μηχανισμό, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Υποβαθμίζει το ΔΝΤ
Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υποβαθμίζοντας όμως το θέμα. Παρά το ότι από την αρχή υπήρξε πολέμιος της συμμετοχής του ΔΝΤ, τώρα ο κ. Τρισέ απαντά ότι το θέμα είναι, στο όποιο «σχέδιο διάσωσης», να έχει τον πρώτο λόγο η ΕΕ.

«Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το μηχανισμό.
Fitch: «Ήρθε η ώρα»
Πάντως, αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, δήλωσε χθες στο Reuters ότι έφθασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το άλμα των spreads και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το «δίχτυ ασφαλείας» σημαίνει ότι η ενεργοποίηση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει.

«Εξαρτάται, πλέον, από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και τη στήριξη· δεν νομίζω ότι το θέμα μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», είπε ο Κρις Πράις, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα.
Ο ίδιος εκτιμά ότι, «παρά τα όσα έχει κάνει η ΕΕ και η ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη σαφήνειας και σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και σε τι (κεφάλαια) θα αφορά αυτό».

«Είναι καιρός η ευρωζώνη και η Ελλάδα να αναγνωρίσουν πλήρως την έκταση των προβλημάτων τους», κατέληξε.

Κομισιόν: Δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια και φήμες

Υποστηρικτική των προσπαθειών της Ελλάδας εμφανίστηκε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Μπαϊγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».

Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Κομισιόν.

Η Γερμανία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, εκφράζεται σκεπτικισμός για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αποσπάσματα του εγγράφου δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
«Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, που επιτεύχθηκε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με κεντρικές τράπεζες, απ' όσο γνωρίζουμε, εμπεριέχει κινδύνους για τη σταθερότητα, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν», αναφέρει το έγγραφο.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει ντε φάκτο στη «μεταβίβαση δισεκατομμυρίων ευρώ απευθείας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι η Γερμανία θα είναι, «χωρίς αμφιβολία», η χώρα που θα συμβάλει περισσότερο σε μια βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Bundesbank εκφράζει φόβους ότι το ΔΝΤ δεν θα πιέσει την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως θα έκανε η ευρωζώνη, και ότι εν τέλει η Γερμανία θα «πληρώσει τη νύφη».

Εκπρόσωπος της Bundesbank επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου εργασίας, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενό του.

Τα επιτόκια δανεισμού
Μετά την αναταραχή που προκάλεσαν δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους στο Market News International, για επιθυμία της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια εκμεταλλεύτηκαν τις ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αφορμή την επανενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Ο κυριότερος λόγος για τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας είναι οι ασάφειες του μηχανισμού στήριξης, κάτι το οποίο δοκιμάζουν αυτή την περίοδο «οι αγορές».

«Δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα χωρίς κάποιον καταλύτη και ο καταλύτης σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προέλθει μόνο από τις Αρχές», είπε στο Reuters αναλυτής της KBC.

Οι δανειακές υποχρεώσεις για τον Απρίλιο έχουν καλυφθεί, ωστόσο η διεύρυνση των spreads έχει δυσαρεστήσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα, δυσχεραίνοντας την πορεία της κάλυψης των μελλοντικών δανειακών αναγκών.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές καταγράφουν σημαντικές ζημίες, καθώς, μόνο από την αρχή του έτους, τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει απώλειες (τα μοναδικά στην ευρωζώνη) 4,6% περίπου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top