GuidePedia

0
Την αποτροπή του πανικού που πυροδοτείται από τη φρενήρη πορεία των διαφορικών επιτοκίων επιδιώκει η κυβέρνηση, εν όψει της επόμενης προσπάθειάς της να εξασφαλίσει πιστώσεις με αξιοπρεπείς όρους. Στο πλαίσιο αυτό και μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ. ΖανΚλοντ Τρισέ στο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν μελετούν ακόμη το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού ΕΕΔΝΤ για την εξασφάλιση πιστώσεων, παρά μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί και άλλο και εξαντληθούν όλα τα άλλα περιθώρια αντίδρασης.


Η σκέψη αυτή κυριάρχησε χθες στο στενό επιτελείο των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου και στις συζητήσεις τους με τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλες συσκέψεις γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε, η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επιτόκια στις αγορές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της χώρας, αφού η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι δεδομένη και οι πρώτες ενδείξεις αρχίζουν να φαίνονται, ιδίως στο σκέλος των δαπανών. Ταυτόχρονα, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά μια νέα αντεπίθεση με σειρά ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των κρατικών δαπανών και την τόνωση της αγοράς με ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των αμέσως προσεχών ημερών καθώς η κυρίαρχη τάση στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση έχει και άλλα περιθώρια χειρισμών για να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. «Ε φόσον ο μηχανισμός υπάρχει, εννοείται ότι η ενεργοποίησή του είναι μέσα στα ορατά ενδεχόμενα» υπογράμμιζε στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι όσο διαρκούν οι αδικαιολόγητες πιέσεις των αγορών πλησιάζει και ο χρόνος ενεργοποίησης της στήριξης. Το ίδιο πρόσωπο προσέθετε μάλιστα ότι «η όλη συζήτηση περί εμπλοκής του ΔΝΤ είναι εκ του περισσού, αφού με απόφαση της ΕΕ και ακόμη και της Μέρκελ προστέθηκε ο οργανισμός στον μηχανισμό, ο οποίος όμως έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα». Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν όμως ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποκλιμακωθεί η πίεση των αγορών, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων φορολογικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν τα μηνύματα παραγόντων της αγοράς, στα οποία κυριαρχεί η άποψη ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται δεν επιτρέπουν πολλούς ελιγμούς και η μη προσφυγή στον μηχανισμό τον καταλληλότερο δυνατό χρόνο θα ακυρώσει ακόμη και αυτό το τελευταίο όπλο, με ολέθριες- όπως υποστηρίζουν- συνέπειες.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top