GuidePedia

0
"Η χώρα μας δεν έχει μόνο φοροφυγάδες. Έχει ευαισθησίες και φιλότιμο" Μια πρωτοποριακή ιδέα έχει ο πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να ξεπεραστεί ευκολότερα η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κρίνει σκόπιμη τη δημιουργία ενός Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας, όπου ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί θα μπορεί να καταθέσει όποιο ποσό θέλει σε έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Ακόμη και ένα ευρώ! Ουσιαστικά ζητεί να δημιουργηθεί δηλαδή ένας τεράστιος «εθνικός κουμπαράς», όπου ο καθένας θα προσφέρει ό,τι έχει… ευχαρίστηση.Οπως μάλιστα δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, «η χώρα μας δεν έχει μόνο φοροφυγάδες και εισφοροδιαφεύγοντες. Η Ελλάδα έχει και πάρα πολλούς ανθρώπους με ευαισθησίες και φιλότιμο,
οι οποίοι καθημερινά με ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν με τις όποιες δυνάμεις τους από το υστέρημά τους ή από το περίσσευμά τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρώ ότι θα ήταν θετικό να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας με την εθελοντική προσφορά της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι ενδεικτική και άξια μνείας η ευαισθησία και η διάθεση προσφοράς των συμπατριωτών μας Ελλήνων της διασποράς».

Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι «καθημερινά, το γραφείο του γίνεται αποδέκτης επιστολών, τηλεφωνημάτων και e-mails από συμπατριώτες μας που του γνωστοποιούν την αγωνία και τη διάθεση να συμβάλουν σε μια πανεθνική προσπάθεια».
Ο ειδικός λογαριασμός πρόκειται να δημιουργηθεί άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να καταθέσει σε αυτόν οποιοσδήποτε το επιθυμεί μέσω όλων των ελληνικών τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος με έμβασμα, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα. 

Ηδη η πρόταση έχει αρχίσει να έχει απήχηση στους κόλπους της κυβέρνησης και όχι μόνον. Την αρχή έκανε ένας πολιτικός αρχηγός: ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης έσπευσε να επικροτήσει την ιδέα ανακοινώνοντας ήδη ότι θα δώσει στο εν λόγω ταμείο 5.000 ευρώ, προκειμένου να συμβάλει έμπρακτα στην οικονομική ανόρθωση της χώρας, ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προβούν και άλλα στελέχη του κόμματός του, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα καταθέσει 1.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι θα συνεισφέρει και αυτός μόλις δημιουργηθεί το ταμείο, χωρίς όμως να αποκαλύψει το ποσό που θα προσφέρει, ενώ άξια μνείας είναι η επιλογή της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη να προσφέρει το σύνολο της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής της, περίπου 6.500 ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι θα «προσφέρει επωδύνως», εξηγώντας ότι το να προαγγείλει πως θα συνεισφέρει πριν ακόμα συσταθεί το ταμείο θα είναι σαν να συνεισφέρει «ανωδύνως». Ο γαλάζιος βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος θα προσφέρει το δώρο του Πάσχα, όπως διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη είναι και ο Βύρων Πολύδωρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, με καλό μάτι βλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου Στήριξης και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Πάντως, κατά τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο «το ταμείο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται στην αυθόρμητη διάθεση προσφοράς εκ μέρους των πολιτών». Αυτό θυμίζει λίγο και τη δήλωση που είχε κάνει κάποτε ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κένεντι, ο οποίος είχε πει: «Μη σκέφτεσαι καθημερινά μόνο τι κάνει η πατρίδα σου για σένα. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις κι εσύ για την πατρίδα σου!».

Ποιος όμως θα μπορούσε να κρατάει τα... κλειδιά αυτού του «εθνικού κουμπαρά»; Στη θέση αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί μια υπερκομματική προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, που θα πλαισιώνεται με πρόσωπα κύρους πέρα και πάνω από πολιτικές παρατάξεις και κόμματα. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Πετσάλνικος συνάντησε μεσοβδόμαδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας αυτής. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας χαμογέλασε και του έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του.

Οπως επισημαίνεται, οι προσφορές των πολιτών θα μπορούσαν να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για έναν συγκεκριμένο στόχο και όχι γενικώς για την εξυγίανση της οικονομίας. «Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συγκεντρωθούν χρήματα αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση του δημοσίου χρέους» κατά τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.


Μην περιμένουμε ότι θα μας σώσουν κάποιοι άλλοι


Οταν τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς Τύπου για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, υποστηρίζει ότι «είμαστε σε μία εξόχως δυσχερή κατάσταση, από την οποία πρέπει να βγούμε στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, τις δικές μας προσπάθειες και θυσίες. Μην περιμένουμε ότι θα μας σώσουν κάποιοι άλλοι». Και προσθέτει: «Δεν ζητούμε ούτε ελεημοσύνη από τους εταίρους μας ούτε τα χρήματά τους. Εκείνο που ζητούμε βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που βρίσκεται επίμονα στο επίκεντρο των κερδοσκόπων των παγκόσμιων αγορών. Πρέπει να βγούμε από την κρίση και θα βγούμε από τα αδιέξοδα αυτά αρκεί να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους στόχους του προγράμματος για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που έχει καταθέσει η χώρα μας. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι δικές μας και να ληφθούν τώρα».

Αξιο μνείας είναι τέλος το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες είχαμε τη δημιουργία ενός αντίστοιχου Ταμείου Στήριξης στη Γερμανία, όπου συνέβαλαν με τον όβολό τους αρκετοί επιχειρηματίας, αλλά και την προηγούμενη δεκαετία στη Νότιο Κορέα.
Espressonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top