GuidePedia

0
Επιμένει στις προτάσεις του για την οικονομία ο κ. Α. Σαμαράς και αρνείται και πάλι να δώσει συναίνεση προσδοκώντας οφέλη.
Διπλό παιχνίδι προετοιμάζεται να παίξει και πάλι η ΝΔ απέναντι στο κύμα των νέων κινητοποιήσεων που έρχονται. Επισήμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδοκιμάζει τις ακραίες εκδηλώσεις. Υπογείως όμως φαίνεται ότι τις υποδαυλίζει, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών της, αλλά και από τη στάση των συνδικαλιστών που ελέγχει. Η Ρηγίλλης επενδύει στην κοινωνική αναταραχή, θεωρώντας ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων θα της προσδώσουν πολιτικούς πόντους. Κεντρικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα,
ευελπιστώντας να περάσει στην κοινή γνώμη η άποψή της ότι η άρνηση των κυβερνητικών μέτρων σημαίνει αντίστροφα υιοθέτηση των δικών της προτάσεων. Μάλιστα θεωρούν, παρά τις ευθύνες της απελθούσας κυβέρνησης Καραμανλή, ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η εικόνα του ΠαΣοΚ θα είναι σημαντικό. Γι΄ αυτό το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θα επιμείνει στην προβολή των 23 μέτρων, «ανάσες» όπως τα χαρακτηρίζει, που θεωρούνται κατ΄ αυτόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για την επιβίωση των μικρομεσαίων.

«Η ΝΔ πιστεύει στην αυτονομία των κοινωνικών αγώνων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός δεν είναι αυτός που εγκλωβίζεται από τις εντολές, τις προτροπές ή τις απαγορεύσεις των κομμάτων» είναι η κεντρική γραμμή της Ρηγίλλης όπως εκπορεύτηκε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλο . Επισήμως η ΝΔ αρνείται να μπει δημόσια στη λογική να συζητήσει αν στηρίζει ή όχι τις κινητοποιήσεις. Η ΔΑΚΕ όμως, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων και ο γραμματέας Συνδικαλισμού του κόμματος κ. Ι. Μανώλης θεωρείται από τους ένθερμους υποστηρικτές της ενεργούς συμμετοχής των «γαλάζιων» συνδικαλιστών, ο ίδιος πρόσφατα ήταν στην πρώτη γραμμή των απεργιακών εκδηλώσεων.

Για τους συνδικαλιστές της ΝΔ η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις θεωρείται ζωτικής σημασίας αν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ κ.α., και ενδεχομένως να τις αυξήσει λόγω της αντίδρασης στα κυβερνητικά μέτρα. Εξάλλου τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, η συνδικαλιστική οργάνωση της ΝΔ, και κυρίως ο νυν ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης, αγνοούσε την κομματική πειθαρχία που επέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου και δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιδρούσε, όπως π.χ. στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι μετά τη μεγάλη ήττα του κόμματος στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και την απώλεια επιρροής σε πολλές εργασιακές ομάδες, αυτή η περίοδος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αρχίσει σιγά σιγά η επιχείρηση ενίσχυσης του προφίλ της ΔΑΚΕ, ώστε να αρχίσουν να γίνονται αποδεκτές όσο το δυνατόν περισσότερες «γαλάζιες» προτάσεις.

Εκτός από την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου από τη ΝΔ, έστω και μυστικά, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει την κριτική ότι η κυβέρνηση κατεδάφισε το εσωτερικό μέτωπο εξαιτίας της απόφασης του Πρωθυπουργού να συκοφαντήσει για όλα την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο ίδιος θα ξεκινήσει και επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ενίσχυση του προφίλ της χώρας. Παράλληλα θα επιμένει να αποδοκιμάζει το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος «δεν απολογείται για κανέναν», και θα επικεντρώνει την κριτική του στην πεντάμηνη κυβερνητική αβελτηρία, μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, επιχειρώντας να επιμερίσει το πολιτικό κόστος από τα επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top