GuidePedia

0
Η Ελλάδα κινείται πλέον στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί την Πέμπτη να πέρασε το πρώτο τεστ, με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, όμως το κρισιμότερο έπεται. Γιατί ο δανεισμός της, παρά τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, παραμένει ακριβός, ενώ οι αντοχές της οικονομίας έφτασαν στα όρια. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, μπορεί να έδωσε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, απέφυγε, όμως, να αναλάβει κάθε δέσμευση έναντι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την παροχή οικονομικής βοήθειας, καθώς, όπως και ο ίδιος δήλωσε, δεν το ζήτησε
. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η σημερινή τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, Απρίλιο και Μάιο, η χώρα μας θα χρειαστεί να δανειστεί μεγάλα ποσά και το γεγονός ότι τα spreads των ομολόγων παραμένουν στα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Η «κόκκινη γραμμή» θα πρέπει να κατέβει στις 200 μονάδες κι όλα δείχνουν ότι κάθε ελπίδα για ένα σύντομο τέλος της κρίσης διαψεύδεται. Πηγές από τις Βρυξέλλες, πάντως, υποστηρίζουν ότι επειδή είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ δεν μπορεί να σηκώσει πολιτικά ένα σχέδιο διακρατικής βοήθειας, η στήριξη θα μπορούσε να είναι κοινή υπόθεση των «16» της Ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο προσφυγής στις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μολονότι θεωρητικά υπάρχει, πρακτικά εξακολουθεί να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι χώρα- μέλος της Ευρωζώνης.

Ενώπιον εσωτερικών δυσχερειών η κυβέρνηση

Σε δύσβατο πολιτικό πεδίο καλείται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα δανεισμού της χώρας, αλλά και να υλοποιήσει τους άκρως φιλόδοξους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου η οικονομία να μην οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση.

Πέραν των περιπλοκών, που προκαλούν η αντίδραση του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης και το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει πλέον πλήρης ταύτιση απόψεων για τους χειρισμούς κάλυψης των δανειακών αναγκών. Επίσης, εμφανές είναι το έλλειμμα στήριξης των νέων μέτρων από τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έκρυθμη τείνει να καταστεί η κατάσταση στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Η άτακτη αναδίπλωση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο ζήτημα της τροπολογίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων ερμηνεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως σαφές μήνυμα πως, παρά την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, η στήριξη των κυβερνητικών επιλογών από τους βουλευτές δεν πρέπει να θεωρείται σε όλες τις περιπτώσεις δεδομένη.

Ζισκάρ ντ' Εστέν και Φερχόφσταντ στην «Κ»

«Στέκομαι αλληλέγγυος στους Ελληνες», δηλώνει στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, θεωρεί ότι Κομισιόν και Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα καθυστέρησαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top