GuidePedia

0
Συνέντευξη στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» παρεχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας. Χαρακτηρίζει εξαιρετικές τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Δρούτσα στο «Σπίγκελ» έχει ως εξής:
Spiegel: Στη Γερμανία αυτόν τον καιρό η χώρα σας περιγράφεται σαν βόρβορος ευνοιοκρατίας, διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Και η Αθήνα αντεπιτίθεται με κατηγορίες περί ναζισμού. Πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις των δύο χωρών.


Δρούτσας: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές όπως πάντα. Η ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίστηκε από ένταση σε επίπεδο ΜΜΕ, και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Οι πολίτες μας ξέρουν ότι τους περιμένουν δύσκολοι καιροί.

Έχουν και την αίσθηση ότι ήδη έχουν σε ένα βαθμό συνεισφέρει και παρ' όλα αυτά αισθάνονται να τους ασκούνται πιέσεις και προπάντων κριτική, μερικές φορές δε ακόμα και λοιδορία και κακεντρέχεια. Όλα αυτά προκάλεσαν συναισθηματικές εξάρσεις και παρεξηγήσεις.

Spiegel: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πήραν τα χρήματα και το χρυσό των Ελλήνων, «χωρίς ποτέ να τα επιστρέψουν». Ο δε Πρόεδρος της Βουλής Πετσάλνικος κάλεσε σε ακρόαση τον Γερμανό Πρέσβυ.

Δρούτσας: Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός πραγματικά αισθάνθηκε ενοχλημένος. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική σχέση των δύο εθνών.

Spiegel: Ο Χίτλερ είχε επιβάλει στους Έλληνες αναγκαστικό δάνειο 3 δισ. δολαρίων και επίπλέον όταν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής αποχώρησαν από την Ελλάδα άφησαν χρέος άλλων 5 δισ. ευρώ περίπου. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτοί λογαριασμοί;

Δρούτσας: Όταν κυριαρχεί το συναίσθημα, αναδύονται τα αισθήματα και οι αναμνήσεις του παρελθόντος. Οι Έλληνες υπέφεραν πολύ κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Spiegel: Και γι' αυτό 36 ελληνικές κοινότητες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας 23 δισ. ευρώ αποζημίωση για τις σφαγές των SS στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα.

Δρούτσας: Σωστά, για μας το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν το συνδέουμε με τις προσπάθειές μας για εξυγίανση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών.

Spiegel: Η προσπάθεια επίκλησης της γερμανικής ιστορίας δεν αποτελεί αποπροσανατολιστικό ελιγμό;

Δρούτσας: Αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να είναι ανοιχτά και προς συζήτηση. Και όταν μία συζήτηση φορτίζεται συγκινησιακά σε τέτοιο βαθμό, τότε αυτά χρησιμοποιούνται αντίστοιχα ως εργαλείο. Αλλά και οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να επιτρέψουν να αποπροσανατολιστούν μέσα από αυτήν τη συζήτηση.

Spiegel: Θα πρέπει λοιπόν χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να συνδράμουν σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει και στο μέλλον να δανειστεί με αποδεκτούς όρους στις χρηματαγορές;

Δρούτσας: Ουδέποτε η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια από τους εταίρους της ΕΕ. Και ούτε πρόκειται να ζητήσει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Spiegel: Και αν αυτό δεν συμβεί, τί περιμένετε τότε από την ΕΕ;

Δρούτσας: Να σταλεί ομόφωνα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα με τα μέτρα που έχει λάβει βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Πρόκειται εδώ για την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε την απόλυτη αλληλεγγύη των εταίρων μας, προκειμένου να ηρεμήσουν και πάλι οι χρηματαγορές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top