GuidePedia

0
Γιάννης Ραγκούσης. Στόχος του υπουργείου παραμένει η  μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400 και  σε όλη τη χώρα γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς  διαβουλεύσεις ώστε να «κλειδώσουν» οι νέοι δήμοι
Μεγάλες ανατροπές φέρνει στην Αττική ο «Καλλικράτης», που θα ψαλιδίσει περισσότερους από τους μισούς από τους σημερινούς 122 δήμους και κοινότητες. Το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ελάχιστοι είναι οι δήμοι που θα παραμείνουν αυτόνομοι, ενώ λιγότεροι από 22 δήμοι έχουν δείξει προδιάθεση να συνενωθούν. Εως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα
το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον νέο χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο. Στόχος παραμένει η μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400 και σε όλη τη χώρα γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» οι νέοι δήμοι.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Λεκανοπέδιο έχουν πέσει διάφορα σενάρια. Το πιο σκληρό από αυτά θέτει το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων και αποτελεί τη λογική δημιουργίας μεγάλων δήμων σε όλη την Αττική, άποψη που φέρεται να συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πειραχθούν μόνο δήμοι που ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, όπως η Αθήνα, το Περιστέρι, η Γλυφάδα ή το Ίλιον.

Ήδη, η προοπτική αυτή έχει πυροδοτήσει διαφωνίες από αρκετούς δημάρχους και δημοτικά συμβούλια και περισσότεροι από 45 δήμοι έχουν ταχθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συνενώσεων. Έτσι, για παράδειγμα, ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν επιθυμεί να ενοποιηθεί με την Αγία Βαρβάρα, ενώ κατά της όποιας συνένωσης εμφανίζεται και ο Δήμος Ηρακλείου, που σύμφωνα με το σχέδιο θα αποτελεί πλέον έναν δήμο μαζί με τη Νέα Ιωνία και τη Μεταμόρφωση. «Οχι» σε συνενώσεις για οικονομικούς λόγους έχουν δηλώσει δήμοι όπως Λαυρίου, Ελευσίνας ή Ρέντη, καθώς επισημαίνεται πως το ταμείο τους είναι πλεονασματικό και πιθανή ένωση με άλλους δήμους, που λειτουργούν στο «κόκκινο», θα λειτουργήσει εις βάρος τους. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ μίας πιο ήπιας λύσης και ζητούν να αποφευχθούν οι δήμοι-τέρατα, ενώ δεν έλειψαν και προτάσεις να προχωρήσουν επί του παρόντος οι συνενώσεις δήμων που έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση και σε δεύτερη φάση να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων.

«Οταν στην Αρκαδία οι ίδιοι προτείνουν από 22 δήμους και μία κοινότητα που είναι σήμερα να γίνουν 4 ή 6, δεν μπορεί στην Αττική να φανεί ότι κάνουμε χάρη και δεν προχωράνε οι συνενώσεις», σχολίαζε όμως χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικό στέλεχος.


Εξετάζουν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Θολό παραμένει το τοπίο στον Νομό Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στην Α΄ περιφέρεια, καθώς είναι άγνωστο εάν θα θεσμοθετηθεί μητροπολιτική διοίκηση για το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Μάλιστα, τα εναλλακτικά σενάρια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται τα ενδεχόμενα για αυτόνομη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, αλλά και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση υπό τον τύπο νομαρχιακού διαμερίσματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη, πάντως, οι αντιδράσεις πολλών δημάρχων είναι έντονες, προτού ακόμα οριστικοποιηθεί το όποιο σχέδιο.

Για την Α΄ εκλογική περιφέρεια τα δύο επικρατέστερα σενάρια φέρουν τους 14 δήμους να συνενώνονται σε τέσσερις, έξι ή οχτώ. Και στις τρεις περιπτώσεις η Καλαμαριά μένει αυτόνομη, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνενώνεται με την Τριανδρία. Σύμφωνα με τα δύο πρώτα σενάρια, οι υπόλοιποι δήμοι πρακτικά χωρίζονται σε δύο γεωγραφικές ενότητες, τη βορειοδυτική (Δήμοι Αγίου Παύλου, Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, Πεύκων) και τη δυτική (Δήμοι Σταυρούπολης, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ελευθερίου- Κορδελιού), οι οποίες είτε θα αποτελέσουν δύο ΟΤΑ είτε θα διαιρεθούν, διαμορφώνοντας τέσσερις νέους δήμους. Βάσει του τρίτου σεναρίου, παραμένουν αυτόνομοι οι Αμπελόκηποι, η Σταυρούπολη και η Νεάπολη, ενώ συνενώνονται Πολίχνη με Ευκαρπία, Εύοσμος με Μενεμένη και Ελευθέριο- Κορδελιό και οι Συκιές με Άγιο Παύλο και Πεύκα. Εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στα γεωγραφικά όρια των δήμων έχει ταχθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος προτείνει τη δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης. Αντιδράσεις έχουν εκφράσει και οι δήμαρχοι έξι δήμων (Τριανδρίας, Αγίου Παύλου, Ελευθερίου- Κορδελιού, Μενεμένης, Πεύκων και Ευκαρπίας), που ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες τι επιθυμούν.

Στη Β΄ εκλογική περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με επικρατέστερο το σενάριο της συνένωσης των 31 δήμων σε δέκα. Εναντίον οποιασδήποτε συνένωσης έχει ήδη ταχθεί ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ και ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης ζήτησε να παραμείνει ο δήμος αυτόνομος, ως ο μόνος μαρτυρικός τόπος του Νομού.


Δεν θα υπάρξουν αλλαγές ορίων στους νομούς

Φωτιές ανάβει ο «Καλλικράτης» και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ετσι, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας υπάρχει εισήγηση από τους 105 δήμους και κοινότητες να μείνουν μετά τον «Καλλικράτη» 28 ή 32 δήμοι. Υπάρχουν όμως ενστάσεις σχετικά με την ευρύτερη διαδικασία συνενώσεων, όπως το αίτημα του δημάρχου Λάρισας Κ. Τζανακούλη να «σπάσουν» τα όρια δήμων, νομών και περιφερειών.

«Υπάρχουν αιτήματα οικισμών από όμορους δήμους να ενσωματωθούν στον Δήμο Λαρισαίων» αναφέρει και προσθέτει:

«Θα μπορούσαν έτσι να λειτουργήσουν δορυφορικά, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη». Ανάλογο είναι το αίτημα και του Δήμου Μενιδίου, που ανήκει στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ζητά να ενταχθεί στον Νομό Άρτας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να αποκλείεται από την κυβέρνηση, καθώς έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ένας από τους αδιαπραγμάτευτους όρους του «Καλλικράτη» είναι πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές ορίων στους νομούς.

Πολλές είναι οι διαφωνίες εξαιτίας των χιλιομετρικών αποστάσεων που χωρίζουν κάποιους δήμους. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της κοινότητας Αση Γωνιάς Χανίων, που υποστηρίζει πως ο κοντινότερος δήμος απέχει 30 χιλιόμετρα και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στις συνενώσεις.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επικρατεί η αντίστροφη λογική. «Υπάρχουν περιοχές όπου συζητείται να παραμείνουν για παράδειγμα 4 δήμοι, αλλά κάποιοι, που πλέον βλέπουν πως δεν θα μπορέσουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα, ζητούν να γίνει μόνον ένας δήμος» σχολιάζουν αιρετοί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top