GuidePedia

0
Στην αποψινή συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί στο Παρίσι ξεκαθαρίζει κατά πόσον και με ποιόν ακριβώς τρόπο η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας. Η κυβέρνηση κρατά ωστόσο ανοιχτή την πόρτα του ΔΝΤ ενώ προωθεί επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.
Ενα... διαρκές ταξίδι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση, ξεκίνησε η κυβέρνηση.Η αρχή έγινε μόλις προχθές στο Βερολίνο, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να βάλει τα θεμέλια της προοπτικής για μια ουσιαστική στήριξη εν όψει των διαφαινομένων οικονομικών «απειλών».
Οι καλές κουβέντες από την κυρία Μέρκελ περίσσευαν. Και, με μια δεύτερη ανάγνωση, κυβερνητικοί παράγοντες στην Ελλάδα δήλωναν... ευτυχείς για το ότι διαπίστωναν το ξεκίνημα ενός καθοριστικού «ντηλ» που μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Χαμόγελα και υπαινικτικές δηλώσεις. Για τη λύση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Στην κοινή συνέντευξη με τον Ελληνα πρωθυπουργό η κυρία Μέρκελ έδωσε την... ευχή της. Στο παρασκήνιο «χτίστηκε» η στήριξη που θα πρέπει να παράσχει και η Γαλλία.
Στην κοινή συνέντευξη με τον Ελληνα πρωθυπουργό η κυρία Μέρκελ έδωσε την... ευχή της. Στο παρασκήνιο «χτίστηκε» η στήριξη που θα πρέπει να παράσχει και η Γαλλία.
«Μας έδωσε την... ευχή της;» αναρωτήθηκε υπουργός αναφερόμενος στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και στα περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Οι πληροφορίες και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.
Την ώρα που η Ελλάδα επιχειρεί να δανειστεί με «καλά» επιτόκια και χωρίς να ζητεί επισήμως οικονομική βοήθεια από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ ήρθε να διαψεύσει τα χειρότερα σενάρια και να αφήσει τουλάχιστον χαραμάδες αισιοδοξίας για το σημερινό τετ α τετ Παπανδρέου με Σαρκοζί στην Πόλη του Φωτός.
Σήμερα λέγεται ότι ουσιαστικά κλειδώνει το «ντηλ» με τους ισχυρούς της Ευρώπης, εάν και εφόσον έχει αποδειχθεί ώριμος ο χρόνος μετά μια γεμάτη επί της ουσίας περίοδο. Φαίνεται ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει μια θεωρητική δυνατότητα - η «έσχατη λύση», ομολογεί κυβερνητικός παράγοντας.
Μάλιστα αυτό ειπώθηκε χωρίς περιστροφές στην κλειστή συνάντηση του πρωθυπουργού, της κυρίας Μέρκελ και των αντιπροσωπειών τους. Και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου το ξεκαθάρισε στην κυρία Μέρκελ: «Εάν δούμε ότι πάραυτα η Ε.Ε. δεν μπορεί να μας παράσχει την αρωγή που χρειάζεται, τότε δεν μπορείς να αποκλείσεις την προσφυγή στο ΔΝΤ». Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απάντησε, αλλά έδειξε να κατανοεί...
Η αλήθεια και η «είδηση» είναι αλλού. Ο «πόλεμος» που κήρυξαν με τους κερδοσκόπους. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, η γερμανική δέσμευση παραπέμπει σε μέτρα εναντίον των κερδοσκόπων. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν άμεσα -ίσως και σήμερα με τον πρωθυπουργό στο Παρίσι- να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες που θα δείχνουν την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων στη μάχη κατά των κερδοσκόπων. Πρωτοβουλίες, που μπορεί να επαναφέρουν τη χώρα σε ένα ικανό περιβάλλον για καλύτερο δανεισμό.
Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ένας ευρωπαϊκός φορέας πιστοληπτικής αξιολόγησης ή θα ανακοινωθεί μια ευρύτερη πρωτοβουλία. Σήμερα στο Παρίσι έτσι κι αλλιώς θα γίνει το επόμενο βήμα. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν κατ’ αρχάς ότι η κυρία Μέρκελ -ηγέτης της πλέον ισχυρής δύναμης- άναψε το πράσινο φως για στήριξη της Ελλάδας κι ότι αν χρειαστεί οικονομική βοήθεια δεν απέκλεισε μια επιπλέον κίνηση.
Οι δηλώσεις από ισχυρούς Ευρωπαίους (π.χ. Ο κ. Τρισέ) άφησαν αχτίδες αισιοδοξίας ότι μετά τις ΗΠΑ και έως το ΕΚΟΦΙΝ και τη Σύνοδο Κορυφής (στα τέλη του Μάρτη) η κυβέρνηση Παπανδρέου θα καταφέρει να ξεπεράσει τον δυσκολότερο κάβο. Πώς θα γίνει αυτό; Αν βγει να δανειστεί (σε πρώτη φάση 10 δισ.) και τα σπρεντ πέσουν με παρέμβαση του γαλλογερμανικού άξονα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ταξίδι στις ΗΠΑ και όχι μόνο η συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα.
Το σίγουρο είναι ότι οι υποστηρικτές αναμένουν... αντισταθμιστικά οφέλη - πριν δηλώσουν εμπράκτως στήριξη ζητούν ένα νέο πακέτο μέτρων, που αφορά το εργασιακό και το ασφαλιστικό και που ενδεχομένως να «αποκαλυφθεί» μέσα στον Μάη, όταν οι επιτηρητές κάνουν τη δεύτερη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.
Ουδείς αποκλείει ότι οι «συστάσεις» δεν θα αφορούν την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο (ουδείς νεοεισερχόμενος παίρνει διαβατήριο μονιμότητας), ξεκινώντας από τις ΔΕΚΟ, λιγότερη εργασία με μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Και φυσικά πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών.
Το χρονοδιάγραμμα
Στο Βερολίνο πέρα από τις ευχές μπαίνουν και οι βάσεις για... μέτρα εμπιστοσύνης και διάσωση της Ελλάδας.
Σήμερα, στο Παρίσι, αναμένεται το επόμενο βήμα. Ο πρωθυπουργός θέλει να δει να ανάβει ο Ν. Σαρκοζί το «πράσινο φως» για τη στήριξη της Ελλάδας.
Αύριο και μεθαύριο ο κ. Παπανδρέου «στρατοπεδεύει» στις ΗΠΑ - δυο βήματα από το ΔΝΤ χωροταξικά.
Πριν από την 15η Μαρτίου (ΕΚΟΦΙΝ) και αργότερα τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει διαφανεί αν οι εταίροι θα έχουν κάνει το... χρέος τους επιτρέποντας μέσω των τραπεζών τους τον φθηνό δανεισμό της χώρας. Διαφορετικά, περιμένει το... ΔΝΤ.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
  • Μείωση χρόνου εργασίας και αποδοχών
  • Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων
  • Aπολύσεις χωρίς όριο του 2%
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top