GuidePedia

0
Μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των αποδεκτών του μηνύματος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, που είναι η 9η Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον αν κρίνουμε από το πόσο συχνά αναφέρονται στην ειδησεογραφία τέτοιες καταστάσεις.
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ: "Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας κατά της Διαφθοράς - 'μην αφήνετε τη διαφθορά να σκοτώνει την ανάπτυξη' - εστιάζει την προσοχή μας σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η παγκόσμια προσπάθεια για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας....... Η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Όταν η εξωτερική βοήθεια καταλήγει σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα μεγάλα έργα υποδομής σταματούν. Η διαφθορά είναι η αιτία που πλαστά ή κακής ποιότητας φάρμακα γεμίζουν την αγορά, η αιτία που επικίνδυνα απόβλητα πετιούνται σε χωματερές και ωκεανούς. Πρώτοι και περισσότερο πλήττονται οι ευάλωτοι".

Συνεχίζοντας ο κ. Μουν αναφέρει: "Η διαφθορά όμως δεν είναι κάποια τεράστια, απρόσωπη δύναμη. Είναι το αποτέλεσμα προσωπικών αποφάσεων, με κίνητρο τις περισσότερες φορές την πλεονεξία.

    Η ανάπτυξη δεν είναι το μόνο θύμα. Η διαφθορά νοθεύει εκλογές. Υπονομεύει το κράτος δικαίου. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα".

Eκτός όμως της καταγραφής των αρνητικών καταστάσεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δίνει και την προοπτική διεξόδου, λέγοντας: "Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος αντίδρασης. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς αποτελεί το ισχυρότερο παγκόσμιο νομικό εργαλείο για την ενίσχυση της ηθικής ακεραιότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Κρατών στη Ντόχα σημαίνει ότι, από τώρα και στο εξής, τα κράτη θα κρίνονται από αυτό που κάνουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και όχι μόνο από τις υποσχέσεις που δίνουν.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να υπολείπεται των κυβερνήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να καταπολεμούν τη διαφθορά στο εσωτερικό τους και να αφήνουν τη μέθοδο της δωροδοκίας έξω από τις διαδικασίες διαγωνισμών και προμηθειών. Καλώ τον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσει μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως αυτά προβλέπονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών".

Tέλος ο κ. Μουν αναφέρει ότι: "Στη Διεθνή Ημέρα Κατά της Διαφθοράς 2009, καλώ όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς μέσω της ιστοσελίδας www.yournocounts.org. Ενθαρρύνω επίσης όλον τον κόσμο να δεσμευτεί ότι ποτέ δε θα δωροδοκήσει ή θα δωροδοκηθεί. Ζήστε με αυτό το σύνθημα και ο κόσμος θα γίνει πιο τίμιος. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top