GuidePedia

0

Αναφορά στην κατάσταση της οικονομίας έκανε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η "πατρίδα βρίσκεται στην εντατική και το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορα από το 1974".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός δείχνει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος....
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα προτείνει συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία συνέδεσε και με την κατάσταση της οικονομίας.
Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες
Αναταράξεις και κερδοσκοπικές επιθέσεις προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τους επόμενους μήνες, μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch Ratings.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραχωρώντας συνέντευξη στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που συσσώρευσε η προηγούμενη κυβέρνση.
Ο υπουργός οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, λαμβάνοντας μέτρα που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.
Σχετικά με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί αύξηση των εσόδων μέσω του δίκαιου τρόπου φορολόγησης και άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Λαγκάρντ: "Κανένας κίνδυνος πτώχευσης"
Την εκτίμησή της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα το πρωί η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωσή της στο γαλλόφωνο περιφερειακό ραδιόφωνο RMC.
"Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα" είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι περιμένει την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι τον Έλληνα ομόλογό της κ. Παπακωνσταντίνου "για να μιλήσουν για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας".
H Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα την "άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, για τον επαναπροσδιορισμό και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών"
Δίνουν βοήθεια, ζητούν σκληρά μέτρα
Παρέμβαση για τη «δύσκολη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας έκανε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Χοακίν Αλμούνια μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας δήλωσε την διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή να βοηθήσει την κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος της αλλά ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Αλμούνια τονίζει: "Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης καθώς μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top