GuidePedia

0
Διπλή ευρωπαϊκή στήριξη της ελληνικής οικονομίας
Σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας προέβησαν ο Κοινοτικός επίτροπος και ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ μετά από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch και στον απόηχο της προειδοποίησης υποβάθμισης από την Standard & Poor's. Η Ευρώπη είναι εδώ και θα συνδράμει σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση τόνισε ο Χοακίν Αλμούνια. Το ελληνικό κράτος δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, επανέλαβε ο Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ......
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Fitch.
Σε αυτή σημειώνει ακόμη πως «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης». Χαρακτηρίζει την κατάσταση δύσκολη, επισημαίνοντας πως «μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ».Αφού αναφέρει πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις» προσθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, επαναλαμβάνοντας πως «το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα».
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμμένει στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.«Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ της περασμένης εβδομάδας ισχύουν ακόμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ.Ο τελευταίος την 1η Δεκεμβρίου είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει ένδειξη χρεοκοπίας όσον αφορά την Ελλάδα».
Όλα ξεκίνησαν όταν η Fitch Ratings κατέβασε μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την S&P ότι την θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης. Πλέον, από το "Α-" η 'Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία  "ΒΒΒ+"  ενώ παράλληλα  ο οίκος υποβάθμισε το βραχυπρόσθεσμο IDR σε "F2" από "F1". Στα δημοσιονομικά προβλήματα και στη χαμηλή αξιοπιστία της χώρας απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την κίνηση του οίκου Fitch. "Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τη μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα" τόνισε ο υπουργός μετά από την  συνάντηση που είχε με τον  διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και επανέλαβε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός το 2010. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Προβόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, προέβλεψε μάλιστα αύξηση της κερδοφορίας τους το 2009.
Σύμφωνα με τη Fitch η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη, αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Αν και ο οίκος χαρακτηρίζει "επιτεύξιμο" το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, εκτιμά ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή τους τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Οι προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων - ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο. Περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους -προειδοποιεί η Fitch- λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης που σχετίζονται με το “φουσκωμένο” έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική διαφάνεια και αναμένει πως περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 όπως επιτάσσει η κοινοτική επιτήρηση, μεταξύ των οποίων συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα για την υλοποίηση των στόχων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top