GuidePedia

0
Διπλό επίδομα αλληλεγγύης θα λάβουν ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Οικονομικών στις επικρίσεις που δέχεται στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.....
Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες χαμηλόμισθες οικογένειες, οι οποίες πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του 2008 για τη λήψη του επιδόματος και κατά τη διάρκεια του 2009 κάποιο μέλος τους βρέθηκε στην ανεργία, θα δικαιούνται δύο επιδόματα: ένα που σχετίζεται με το εισοδηματικό επίπεδο και θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων (από 700 ως 1.300 ευρώ) και το δεύτερο (ύψους 400 ευρώ) λόγω της ιδιότητας του ανέργου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το αν τους χορηγείται ή όχι το ΕΚΑΣ, καθώς επίσης και ότι η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και δεν θα μπορεί να κατάσχεται, ούτε να συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή:

- Φορολογούμενοι με μέλη που τους βαρύνουν, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των οποίων εφέτος (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα ποσά. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής:
• Για ένα άτομο που βαρύνει τον δικαιούχο και ανώτατο ύψος συνολικού οικογενειακού εισοδήματος 15.000 ευρώ το επίδομα είναι 700 ευρώ.
• Για δύο άτομα και ανώτατο εισόδημα 16.500 ευρώ το επίδομα είναι 800 ευρώ.
• Για τρία άτομα και ανώτατο εισόδημα 22.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.000 ευρώ.
• Για τέσσερα άτομα και ανώτατο εισόδημα 23.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.100 ευρώ.
• Για πέντε άτομα και ανώτατο εισόδημα 25.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.200 ευρώ.
• Για έξι και άνω άτομα που βαρύνουν τον φορολογούμενο και ανώτατο οικογενειακό εισόδημα 26.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.300 ευρώ.

- Όσοι δεν υπερέβαιναν κατά το 2009 τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού λαμβάνουν ή δικαιούνται σύνταξη από :
• Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
• Οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δικαιούνται το ΕΚΑΣ.
• Οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας.

- Όσοι, δεν υπερέβαιναν κατά το 2009, τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:
• Λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ως Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
• Λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ως νεφροπαθείς, ή μεταμοσχευμένοι καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων ή μυελού των οστών.
• Λαμβάνουν την ενίσχυση απροστάτευτων παιδιών.
• Είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου. Αν στην ίδια οικογένεια είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου περισσότερα από ένα μέλη της (σύζυγος και ανήλικα τέκνα), η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο μια φορά.
• Είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι, εφόσον δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

- Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009:
• Είναι εγγεγραμμένοι ως μακροχρονίως άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
• Επιδοτούνται λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον το ύψος του επιδόματος που τους χορηγείται δεν υπερβαίνει το ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας.
• Είναι άνεργοι και δικαιούνται για το 2009 το ειδικό βοήθημα.
• Είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του και δικαιούνται επιδότησης για το λόγο αυτό.

- Όσοι εργάζονταν το 2008 με πολύ χαμηλό εισόδημα και έμειναν άνεργοι έως τις 3 Νοεμβρίου 2009 (και έχουν οικογένεια ή προστατευόμενο μέλος), θα λάβουν δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

Σημειώνεται ότι το επίδομα αυτό δε θα μπορεί να κατάσχεται, ούτε να συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ θα δοθεί στους δικαιούχους ανεξάρτητα ηλικίας, αποκλείοντας έτσι τον ηλικιακό περιορισμό που υπήρχε για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ.

Αντεπίθεση από τον υπουργό Οικονομικών

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την κριτική που δέχεται στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε έντονο ύφος ότι: «Η τρομοκρατία που γίνεται τις τελευταίες ημέρες απέναντι στη μεσαία τάξη, με στόχο να μην προχωρήσει η φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεν θα περάσει» και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για δίκαιη επιβάρυνση που θα βοηθήσει να βρεθούν τα χρήματα για τη χορήγηση των επιδομάτων στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

«Δεν υπάρχουν τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι κατηγορηματική η δήλωσή μου. Είναι μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται. Επαναλαμβάνω ότι αυτά που έκανε αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα στις λίγες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρώτες ρήξεις στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε την εντολή από τον λαό να αλλάξει τη χώρα. Ανοίγουμε, λοιπόν, όλα τα μέτωπα, σε όλα τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες». Ο κ.Πεταλωτής επισήμανε πως ο διάλογος και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προχωρήσουν γιατί «η στασιμότητα που υπάρχει είναι ακριβώς αντίθετη με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top