GuidePedia

0
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και το πρώτο σοβαρό κρούσμα εγκύου με νέα γρίπη. Άλλωστε, τους τελευταίους μήνες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι έγκυες που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης διατρέχουν σοβαρές πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).
«Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως οι έγκυοι διατρέχουν εννέα με δέκα φορές υψηλότερο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με τη νέα γρίπη.....
σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», τονίζει στα «ΝΕΑ ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ερώτημα γιατί οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στον νέο ιό, οι ειδικοί απαντούν πως «πρόκειται για διαταραχή στην ανοσία τους». Αυτός είναι και ο λόγος που οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συνιστούν την άμεση χορήγηση αντιιικής αγωγής στις εγκύους αμέσως μόλις εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα - ακόμη και όταν δεν υπάρχει εργαστηριακή διάγνωση.

Υπάρχει ωστόσο ένας επιπλέον λόγος που ισχυροποιεί τη σύσταση των γιατρών για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων: φαίνεται πως όταν μια έγκυος μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης, τίθεται σε κίνδυνο και το έμβρυο. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι παιδιά των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης του 1918 αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα στη ζωή τους.

Συνεπώς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν η έγκυος αναπτύξει ανοσία στον ιό μέσω του εμβολιασμού και δεδομένου πως μέρος των αντισωμάτων διαπερνούν τον πλακούντα, προστατεύεται κατ΄ αυτό τον τρόπο και το έμβρυο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top