GuidePedia

0
Τουλάχιστον 400.000 Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν νοσήσει από την νέα γρίπη, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στο μεταξύ, να «παγώσει η εισαγωγή 2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Sanofi Pasteur πρότεινε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Σε Εντατικές νοσηλεύονται 24 άτομα, εκ των οποίων ένας 7χρονος και μία 40χρονη δεν πάσχουν από υποκείμενο νόσημα......
Την Τρίτη, πέντε ασθενείς εισήχθησαν  παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωληνώθηκαν, μεταξύ των οποίων μία έγκυος στον 4ο μήνα.
Παράλληλα, συνεχίζεται ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ κλειστά παραμένουν λόγω γρίπης 146 σχολεία, 753 τμήματα και 194 τάξεις σε ολόκληρη την χώρα.
Στο μεταξύ, να μην εισαχθούν 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Sanofi Pasteur, που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο στην Ευρώπη, ζήτησε η Επιτροπή Εμβολιασμών, επικαλούμενη το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την χρήση του.
Τέλος, αναφορικά με παρτίδα του εμβολίου της GlaxoSmithKline, από την οποία παρουσιάστηκαν επιπλοκές στον Καναδά και αποσύρθηκε, η εταιρεία και οι αρχές επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν την έχει προμηθευτεί, καθώς το εμβόλιο που εισήγαγε παρασκευάζεται στην Γερμανία.
Η χώρα μας ήδη διανύει τη δεύτερη εβδομάδα του πανδημικού κύματος με τον αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές και χρήζουν νοσηλείας στην Εντατική να αυξάνεται κατακόρυφα.

Μόλις χθες καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα σε έγκυο, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι διασωληνώθηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, μια γυναίκα 35 ετών, η οποία βρίσκεται στον 4ο προς 5ο μήνα κύησης, διακομίστηκε εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Από χθες βρίσκονται στην Εντατική και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα γρίπη Α- ένας άνδρας 42 ετών, ένας άνδρας 55 ετών, και μία γυναίκα 69 ετών- εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις.

Στη λίστα των ανθρώπων που νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες διασωληνωμένοι προστέθηκε και ένας άνδρας 48 ετών με αιματολογικό νόσημα. Στο μεταξύ, κρίσιμη, αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του 7χρονου αγοριού που νοσηλεύεται στην Εντατική του «Ιπποκράτειου», στη Θεσσαλονίκη.

23 στην Εντατική
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 23 ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Δυστυχώς, πρόκειται στην πλειονότητά τους για ανθρώπους νεαρής ηλικίας», δήλωσε αργά χθες στα «ΝΕΑ» η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Η έξαρση κρουσμάτων ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση. «Η συνολική διάρκεια του πανδημικού κύματος είναι συνήθως έξι με οκτώ εβδομάδες. Εάν υποθέσουμε πως διανύουμε τη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα, τότε αναμένεται να σημειωθεί κορύφωση περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου. Πρόκειται ωστόσο για εκτιμήσεις βάσει των έως τώρα δεδομένων», λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Συνεπώς και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέρα με την ημέρα εξαντλείται το χρονικό περιθώριο προστασίας των πολιτών, δεδομένου πως για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία μετά τον εμβολιασμό μεσολαβούν τουλάχιστον 12 ημέρες.

Η «ανοσία της αγέλης»
Η αρνητική στάση προς το πανδημικό εμβόλιο έχει ακόμη μία επίπτωση, αφού επιβραδύνεται η δημιουργία της «ανοσίας της αγέλης». «Σύμφωνα με υπολογισμούς έχει νοσήσει το 3%- 4% του πληθυσμού. Κανείς ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το ακριβές ποσοστό, καθώς δεν έχουν καταγραφεί εκείνοι οι πολίτες που έχουν νοσήσει με τη νέα γρίπη, παρά ταύτα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Για να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία- είτε φυσική είτε μέσω εμβολιασμού- το 40% του γενικού πληθυσμού», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας. Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, ακόμη και όταν επιτυγχάνεται η «ανοσία της αγέλης», δεν σταματά η ύπαρξη του ιού στην κοινότητα, αλλά εμποδίζεται σημαντικά η εξάπλωσή του λόγω της μεγάλου ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού.

Η ελαφρώς αυξημένη κίνηση των τελευταίων 24ώρων στα εμβολιαστικά κέντρα κάνει τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς να αισιοδοξούν. Είναι ενδεικτικό πως την ημέρα έναρξης εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων 12.714 πολίτες εμβολιάστηκαν με το πανδημικό εμβόλιο (αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα). Παρ΄ όλα αυτά, οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν πως οι ρυθμοί πρέπει να αυξηθούν δραστικά τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά μέρα με την ημέρα, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται και στη χώρα μας πω

Δημοσίευση σχολίου

 
Top