GuidePedia

0
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο διοικητής της ΤτΕ στην Ενδιάμεση Έκθεση του για τη νομισματική πολιτική 2009 τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γ. Προβόπουλος που παρουσίασε την έκθεση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα στο ασφαλιστικό.....
Μάλιστα, επικεντρώνοντας τις επισημάνσεις του στα ελλείμματα, -το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών- και στα χρέη, -το δημόσιο και το εξωτερικό-, ο διοικητής της ΤτΕ έθεσε ξεκάθαρα τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας να πληγεί πιο έντονα από την κρίση και να βγει πιο αργά από αυτήν, συνοδεία χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Αιχμή των συστάσεων Προβόπουλου η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, καθώς ήδη όπως είπε πολλά Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.
Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα περικοπής δαπανών και όχι τόσο στην ενίσχυση των εσόδων, ενώ όπως είπε επιβάλλεται και η αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και ανάπτυξη και τις υποδομές.
Ενήμερη η πολιτική ηγεσία του τόπου
Ο κ. Προβόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι πριν τις εκλογές για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως στις 2 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή ότι το έλλειμμα, που ήταν στο 8%, «έβαινε προς διψήφιο ποσοστό» στο κλείσιμο του έτους, ενώ όπως πρόσθεσε λίγες μέρες αργότερα ενημέρωσε και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Επισημάνσεις και για τις τράπεζες
Στις επισημάνσεις Προβόπουλου συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες καθώς ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου και όλων των κατηγοριών από τις ελληνικές τράπεζες και εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top