GuidePedia

0
«Η ενότητα της Ν.Δ. δεν περνάει μέσα από το μοίρασμα οφιτσίων ή θέσεων» λέει η Ντόρα Μπακογιάννη και καλεί τους συνυποψηφίους της για την ηγεσία του κόμματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εμπέδωση της εσωκομματικής δημοκρατίας.
Η πρώην υπουργός καταλογίζει «ασάφεια» στον Αντώνη Σαμαρά σε ό,τι αφορά τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα, ενώ είναι προφανές ότι τον αντιμετωπίζει ως δίδυμο με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την αρχηγία της Ν.Δ. Παράλληλα....
χαρακτηρίζει «κατάντημα» τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται και κάνει λόγο για «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς».


ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ
Να δώσουμε δύναμη στη βάση. Για πρόεδρο εκλεγμένο κάθε τέσσερα χρόνια και όχι απόλυτο μονάρχη. Για ρόλο και ευθύνη σε όλα τα κομματικά όργανα. Για επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών από τη βάση. Είμαι όμως δυστυχώς η μόνη εκ των υποψηφίων που έχω κάνει κάτι τέτοιο
ΕΙΠΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά την απώλεια του ηθικού μας πλεονεκτήματος.
Σήμερα πρέπει αποφασιστικά να υπερασπιστούμε τη διαφάνεια με συγκεκριμένες προτάσεις. Παράδειγμα: ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Στην Ελλάδα, ο κάθε υπουργός απολαμβάνει ατιμωρησία και ασυλία. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν άλλα για τους πολίτες και άλλα για τους πολιτικούς

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Ελένη Θεοδώρου
Τον τελευταίο καιρό δέχεστε πολλές προσωπικές επιθέσεις. Ποια εξήγηση δίνετε;

Εδώ και αρκετό καιρό γίνομαι στόχος μιας χυδαίας και συκοφαντικής επίθεσης από συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μου επιτίθενται επειδή είμαι γυναίκα και το λένε! Η χυδαιότητα αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έχει πλέον ως αντικείμενο την δήθεν προσωπική μου ζωή και τις σχέσεις μου με τα παιδιά μου. Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, φυσικοί και ηθικοί, αλλά και όσοι επιχαίρουν με αυτές.

Καλώ κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη- και ιδίως κάθε γυναίκα - να προβληματιστούν με αυτό το κατάντημα. Και καλώ κάθε Νεοδημοκράτη και κάθε Νεοδημοκράτισσα να σκεφθούν γιατί γίνονται όλα αυτά και να δώσουν τη δική τους απάντηση.

Χρόνης Ξεπαπαδάκος
Κάποιοι στη Ν.Δ. σας απορρίπτουν για τον πατέρα σας και άλλοι για το φύλο σας. Είστε σίγουρη ότι το κόμμα σας δεν ζει σε άλλες δεκαετίες;

Ακούστε, ούτε τον πατέρα μου επέλεξα εγώ ούτε το φύλο μου. Αλλά τιμώ τον πατέρα μου και είμαι υπερήφανη που είμαι γυναίκα. Από εκεί και πέρα η κοινωνία με έχει εμπιστευθεί πολλές φορές, το κόμμα μου με έχει αγκαλιάσει ξανά και ξανά και θα δώσει τη δική του απάντηση στις 29 του Νοέμβρη.

Τίνα Κατσίπη
Γιατί παραδώσατε μια χώρα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παραλάβατε (οικονομικά και κοινωνικά);

Ξέρετε έχουμε τώρα την τάσητο ακούω δυστυχώς και μέσα από το κόμμα μας- να τα μηδενίζουμε όλα. Να πετάμε στα σκουπίδια οτιδήποτε έγινε επί Ν.Δ. Αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν είναι όμως σωστό. Προφανώς έγιναν λάθη. Προφανώς υπήρξαν αδυναμίες. Προφανώς είχαμε καθυστερήσεις. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας γενναία. Να μιλήσουμε για τα σκάνδαλα. Για τα ελλείμματα στη δημοκρατική μας λειτουργία. Για όλα. Αλλά ας μη φθάνουμε στο άλλο άκρο.

Και όχι μόνο επειδή είναι λάθος να συγκρίνεται το 2004 με το 2009 όταν η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τον πόλεμο, αλλά και επειδή επί Ν.Δ. έγιναν σημαντικά βήματα μπροστά.

Μπάμπης Καναβός
Τι θα κάνετε, εφόσον εκλεγείτε αρχηγός, με αυτούς που η συμπεριφορά τους πλήγωσε την παράταξη και σας υποστηρίζουν στην κούρσα της διαδοχής;

Όλοι κρίνονται για τις πράξεις και συμπεριφορές τους. Και εγώ η ίδια. Και τελικός κριτής είναι πάντα ο λαός αυτής της παράταξης. Από εκεί και πέρα μερικές φορές μού δίνεται η εντύπωση ότι όσο περισσότερο μιλάμε για ηθική τόσα λιγότερα κάνουμε για να την προστατεύσουμε. Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά την απώλεια του ηθικού μας πλεονεκτήματος. Σήμερα πρέπει αποφασιστικά να υπερασπιστούμε τη διαφάνεια με συγκεκριμένες προτάσεις. Παράδειγμα: ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οι πολιτικοί οφείλουν να είναι ηθικοί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στη συμπεριφορά τους. Και πρέπει να κρίνονται όπως κάθε πολίτης. Στη Γαλλία ο τέως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Σιράκ, προσέρχεται στα δικαστήρια και θέτει τον εαυτό του στην κρίση του Πλημμελειοδικείου των Παρισίων. Ενώ στην Ελλάδα ο κάθε υπουργός απολαμβάνει ατιμωρησία και ασυλία. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν άλλα για τους πολίτες και άλλα για τους πολιτικούς.

Χρήστος Γκόγκας
Μπορείτε πράγματι να συνυπάρξετε με τον κ. Σαμαρά;

Έχω νομίζω αποδείξει έμπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια, ότι σέβομαι την ενότητα. Αλλού θα πρέπει να απευθύνετε λοιπόν την ερώτησή σας.

Δημήτρης Καστανιάς
Ως αντιπολίτευση, εάν εκλεγείτε αρχηγός της Ν.Δ., θα κατηγορείτε την κυβέρνηση πως δεν τα καταφέρνει και ότι ο λαός υποφέρει;

Η ζωή δεν είναι τόσο απλή και τα πράγματα δεν είναι μαύραάσπρα. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει δίπλα της στα θετικά και απέναντι στα αρνητικά. Η κατάρα αυτού του τόπου είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.

Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις αλυσίδες του πολιτικού κόστους. Να δώσουμε πολλές γροθιές σε πολλά μαχαίρια. Να μη συμβιβαστούμε με την εικόνα παρακμής που υπάρχει. Η μάχη είναι αμιγώς πολιτική. Είναι βεβαίως μάχη με το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως και μάχη με τα κακώς κείμενα. Με παλαιοκομματικές αντιλήψεις, με κατεστημένες πρακτικές, με βαθιά ριζωμένες παθογένειες τις οποίες έχουμε πληρώσει ακριβά. Και η Ν.Δ. και η Ελλάδα.

Νάσος Μπουλασίκης
Σε περίπτωση νίκης σας υπάρχει ενδεχόμενο να «χρίσετε» αντιπρόεδρο τον κ. Σαμαρά, με στόχο την ενότητα του κόμματος;
Δεν νομίζω πως η ενότητα της Ν.Δ. περνάει μέσα από το μοίρασμα οφιτσίων ή θέσεων. Και επειδή χρησιμοποιήσατε τη λέξη «χρίσμα» πρέπει να σας πω ότι αυτή η λογική με βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετη. Έχω καταθέσει επτά συγκεκριμένες προτάσεις για τον ριζικό εκσυγχρονισμό του κόμματός μας. Για να δώσουμε δύναμη στον κάθε Νεοδημοκράτη και την κάθε Νεοδημοκράτισσα. Για να δώσουμε δύναμη στη βάση. Για πρόεδρο εκλεγμένο κάθε τέσσερα χρόνια και όχι απόλυτο μονάρχη. Για ρόλο και ευθύνη σε όλα τα κομματικά όργανα. Για επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών από τη βάση. Είμαι όμως δυστυχώς η μόνη εκ των υποψηφίων που έχω κάνει κάτι τέτοιο. Καλώ λοιπόν και δημοσίως τον Αντώνη με τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη να καταθέσουν και εκείνοι τις προτάσεις τους. Ποια είναι η καλύτερη απάντηση στους δήθεν μηχανισμούς από την εσωκομματική δημοκρατία; Η ανασυγκρότηση, η ανανέωση δεν μπορεί να γίνει στον αέρα. Καλή η κουβέντα, αλλά ακόμα καλύτερες οι συγκεκριμένες προτάσεις και κυρίως τα λόγια να γίνονται έργα. Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση της ενότητας.

Πάνος Στεφάνου
Πιστεύετε ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα είναι κοντά στις απόψεις του κυρίου Καρατζαφέρη;

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Σαμαράς τις απόψεις του για τα εθνικά θέματα. Υπάρχει μια ασάφεια. Για παράδειγμα, είναι υπέρ της εθνικής κόκκινης γραμμής που χαράξαμε με τον Κώστα Καραμανλή για σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση; Δεν είναι ξεκάθαρο. Γιατί πάνω σε αυτή χτίσαμε το Βουκουρέστι και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τον κ. Καρατζαφέρη, αποδέχθηκαν τη σύνθετη ονομασία. Ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να δώσει απάντηση σε αυτό το απλό ερώτημα.

Νικόλαος Λάος
Η άποψη ότι η Ν.Δ. πρέπει να κινείται ιδεολογικά από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά δεν είναι ουσιαστικά συνώνυμο του πολιτικού αλληθωρισμού;

Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της μεγάλης σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που έχει πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά τα οποία την καθιστούν κεντρική πολιτική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα αυτών των εκλογών είναι αν θα διατηρήσει και ενισχύσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν συνώνυμο της πολιτικής μυωπίας.

Χρήστος Καρακώστας
Με τον Δημ. Αβραμόπουλο γιατί δεν καταλήξατε σε συνεργασία;
Νομίζω ότι θα ήταν σωστότερο να ρωτήσετε τον κ. Αβραμόπουλο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top