GuidePedia

0
Είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο, η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού δρομολογείται πλέον διά της διπλωματικής οδού και εναπομένει η ρύθμιση των σχετικών ημερομηνιών. Οπως εγκύρως διαμηνύεται, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πότε θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά, αναζητούνται οι κατάλληλες ημερομηνίες και για τις δύο πλευρές......
και εκτιμάται πως αν αυτές έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε κατά την άφιξή της στην Αθήνα για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ (1-2 Δεκεμβρίου) η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, θα κομίσει την πρόσκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Αρμοδίως διατυπώνεται πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν ερμηνείες ή παρερμηνείες με το «παίξιμο» των ημερομηνιών, γιατί η επίσκεψη για τον «Ελληνα πρωθυπουργό» συνεζητείτο από τον περασμένο καλοκαίρι και απλώς οι σχετικές επαφές με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεκόπησαν λόγω των πρόωρων εκλογών. Κύκλοι της αμερικανικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ανεπίσημα το τελευταίο διάστημα πως «προσβλέπουν σ' αυτή την επίσκεψη» του κ. Παπανδρέου και είναι ενδιαφέρον ότι τείνουν να αποκλείσουν εξωθεσμικούς παράγοντες από τις σχετικές συζητήσεις.

Μετά τη Σύνοδο των 27

Ούτως ή άλλως, από διπλωματικούς παρατηρητές θα ήταν προτιμητέα η μετάβαση του Γ. Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., γιατί εκτιμούν ότι έτσι θα εκλείψει οποιοσδήποτε συνειρμός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να καταστεί «παραλήπτης» αμερικανικών πιέσεων για την ευρωπαϊκή αξιολόγηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο έχει άμεση σχέση και με την ανάλογη στάση της Λευκωσίας στο θέμα και κατ' επέκταση με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), που έχουν και την ευθύνη για τις επισκέψεις υψηλών προσώπων στον Λευκό Οίκο, ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι εξαιτίας των «φορτωμένων προγραμμάτων» και των δύο πλευρών, οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά την περιοδεία Ομπάμα στην Ασία, κάτι που χρονικά προσδιορίζεται μεταξύ 20-25 Νοεμβρίου.

Ισως Ιανουάριο

Αν δεν βρεθεί μια κοινή ημερομηνία, η οποία θα μπορούσε να προσδιοριστεί για μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (10-12 Δεκεμβρίου), η επίσκεψη Παπανδρέου θα προγραμματιστεί πιθανότατα για τον προσεχή Ιανουάριο.

Εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους, επίσης, ότι αν η επίσκεψη Παπανδρέου οριστεί τελικά για τον προσεχή Ιανουάριο ενδεχομένως να προηγηθεί μέσα στο 2009 μια κοινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με σκοπό να παραστούν σε μια ειδική τελετή και να υπογράψουν την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων (visa waiver) ούτως ώστε να μη χρειάζονται πλέον βίζα οι Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. *

Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με Email

Δημοσίευση σχολίου

 
Top