GuidePedia

0
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τις κυπριακές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Την ερχόμενη Τετάρτη το ΕΔΔΑ θα ασχοληθεί με 8 πιλοτικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιόν του και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην ακρόασή τους ή αν θα τις παραπέμψει στην Επιτροπή Περιουσιών που έχει συσταθεί από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου......

Η Επιτροπή Περιουσιών συστάθηκε κατόπιν παρότρυνσης του ΕΔΔΑ και διεκδικεί ρόλο εσωτερικού ένδικου μέσου. Δηλαδή, ο κάθε παραπονούμενος, προτού υποβάλει προσφυγή στο ΕΔΔΑ, να αναζητεί το δίκαιό του σε αυτή την επιτροπή. Η θέση που θα προβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι παραπονούμενοι είναι πως η Επιτροπή Περιουσιών είναι ένα τέχνασμα της Τουρκίας που σκοπό έχει να παραπλανήσει το ΕΔΔΑ και να ακυρώσει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής.

Αν το ΕΔΔΑ κρίνει ότι η Επιτροπή Περιουσιών ικανοποιεί τα κριτήριά του, τότε θα παραπεμφθούν σε αυτήν οι 8 υποθέσεις και κατ' ακολουθία οι 1.200 ελληνοκυπριακές προσφυγές που εκκρεμούν, ενώ δεν θα γίνονται πια δεκτές άλλες προσφυγές από την Κύπρο, αν δεν περάσουν πρώτα από την Επιτροπή. Η απόφαση του ΕΔΔΑ, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί, στις αρχές του νέου χρόνου, θα είναι σταθμός στη νομική μάχη για την ανάκτηση των περιουσιών.

Γενναιοδωρία

Παραμονές της εκδίκασης των 8 υποθέσεων από το ΕΔΔΑ, η Επιτροπή Περιουσιών επιδίκασε σοβαρές αποζημιώσεις για μεγάλες περιουσίες Ελληνοκυπρίων. Σε μία μόνο περίπτωση επιδίκασε αποζημίωση 12 εκατομμυρίων στερλινών υπέρ του επιχειρηματία Νίκου Σεβέρη για 45 στρέμματα γης στην Κερύνεια και 4,5 στη Λευκωσία.

Μέχρι σήμερα η Επιτροπή ικανοποίησε 81 αιτήσεις από τις 432 που εκκρεμούν ενώπιόν της και παραχώρησε συνολικά 27 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημιώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η τελευταία υπόθεση Σεβέρη. Τα χρήματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης.

Το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Περιουσιών έχει κερδίσει πολλούς πόντους στο ΕΔΔΑ, το οποίο ενέκρινε, τον περασμένο Απρίλιο, διακανονισμό ανταλλαγής της περιουσίας του Ελληνοκύπριου Μάικ Τύμβιου με τουρκοκυπριακή περιουσία στη Λάρνακα και διέγραψε την προσφυγή που εκκρεμούσε ενώπιόν του. Η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται προς το παρόν να αναγνωρίσει την πράξη αυτή και ενδέχεται να βρεθεί η ίδια κατηγορούμενη στο ΕΔΔΑ.

Και κωλυσιεργία

Η πρόσφατη «γενναιοδωρία» της Επιτροπής φαίνεται ότι αποσκοπεί στο να δελεάσει το ΕΔΔΑ και να πείσει ότι αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το μέλλον καθώς ο κάθε Ελληνοκύπριος θα πρέπει να προσφεύγει στην Επιτροπή, η οποία θα κωλυσιεργεί ή θα επιδικάζει μικρές αποζημιώσεις. Ακολούθως, ο παραπονούμενος θα πρέπει να προσβάλει την απόφαση στα σώματα της «ΤΔΒΚ» και μόνο αν δεν ικανοποιηθεί, να προσφεύγει στο ΕΔΔΑ. *

Δημοσίευση σχολίου

 
Top