GuidePedia

0

Με ψήφους 80 υπέρ και 18 κατά η Βουλή των Σκοπίων αποφάσισε να καταργηθεί το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι που περιλαμβάνεται στη σημαία της χώρας. Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας (16/11) θα συναντηθεί η κρατική ηγεσία για να συζητήσει το θέμα ονόματος της ΠΓΔΜ......

Το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι υπήρχε στη σημαία από το 1946 και η αφαίρεσή του προήλθε ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος υποστήριξε πως αυτό το σήμα αποτελεί μία πραγματικότητα και μία ιδεολογία που είναι ξεπερασμένη.
Ενάντια στην αλλαγή ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) ισχυριζόμενο πως δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος.

Η Λευκορωσία είναι η μόνη εναπομείνασα χώρα από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έχει στη σημαία της το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι.

Στο παρελθόν και ειδικά από τότε που τα Σκόπια ανεξαρτητοποιήθηκαν υπήρξαν πρωτοβουλίες για την αλλαγή του εθνόσημου της χώρας μολοταύτα καμία από αυτές δεν είχε κάποια κατάληξη.

Εντωμεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας θα συναντηθεί η κρατική ηγεσία που θα εξετάσει το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο προεδρικό μέγαρο ενώ σύ,φωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ο Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε επειγόντως τον Ζόραν Γιόλεφσκι, εκπρόσωπο των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας και πρέσβη στην Ουάσιγκτον, να μεταβεί στα Σκόπια για διαβουλεύσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top