GuidePedia

0

Σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Ιδρύματος θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει μια ώρα μετά η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Όσον αφορά τη λειτουργία του Μετρό, από τη μία μετά το μεσημέρι έως το τέλος της πορείας για τον εορτασμό του πολυτεχνείου ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστός.....
ενώ μετά τις τρείς θα κλείσουν και οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Στο Σύνταγμα θα λειτουργεί η είσοδος στην πλατεία και στη λεωφόρο Αμαλίας. Ακόμα, σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.
Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει  η Τροχαία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, οι ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας) αφορούν τους άξονες γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου (λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και στις κάθετες οδούς).

Σε ανακοίνωσή της, η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, "τόσο για την εξυπηρέτηση τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων".
Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 3 το μεσημέρι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται κοντά στο Πολυτεχνείο να λειτουργήσουν σήμερα.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική.

Φέτος τις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο θα περιφρουρούν 6.000 αστυνομικοί – αντί 8.000 πέρσι. Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρης, συμφωνήθηκε να επεμβαίνουν εάν χρειασθεί σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε τη Δευτέρα η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, στην οποία μίλησαν για την επέτειο ο πρόεδρος του Σώματος Φ. Πετσάλινκος, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου εκ μέρους της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Παρούσα στην συγκέντρωση και την πορεία για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου θα είναι και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα προβεί σε δηλώσεις στις 15:30 στα Χαυτεία.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα ισχύουν για τις οδούς Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, και Κ. Καραμανλή.

Επίσης, από το απόγευμα της Δευτέρας απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους Εγνατίας (από Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι Βενιζέλου), Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Τσιμισκή), Αγίου Δημητρίου (από Εθνικής Αμύνης μέχρι Κατσιμίδη), Γ' Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Λ. Στρατού), Αγγελάκη (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Τσιμισκή (από Εθν. Αμύνης μέχρι Βενιζέλου), Β.Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ. Ντηλ), Κ.Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Β. Ηρακλείου), Γρ.Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) και Κ.Καραμανλή (από Γ' Σεπτεμβρίου μέχρι Κατσιμίδη).

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά, μέσω των οδών Κατσιμίδη-Περιφερειακής Οδού-Αγ. Δημητρίου-Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου-Αγ.Δημητρίου και Περιφερειακής Οδού, καθώς και από τη λεωφόρο Νίκης.

Πολιτικά μηνύματα

"Σημείο αναφοράς για όλους"
χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 36η επέτειο της εξέγερσης, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι "ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι πάντα επίκαιρος".

"Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες. Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε" δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο χθες Δευτέρα (16/11) προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα, τόνισε ότι "ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, είναι πάντα επίκαιρος αγώνας. Είναι αγώνας, ώστε ο πολίτης να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής, συμμέτοχος, σίγουρος, με ασφάλεια, με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα".
"Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία" ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι "αυτήν την ισχυρή δημοκρατία θα πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ουσιαστική. Αυτή είναι η σημερινή και ταυτόχρονα διαρκής πρόκληση δημοκρατίας, που οφείλουμε, όλοι μαζί, να κερδίζουμε κάθε μέρα".

"Η δικτατορία των μονοπωλίων, με άλλη μορφή, ακόμα και σήμερα είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλους τους τόπους μόρφωσης. Γι' αυτό η ελπίδα ξανά είναι μία: Μέτωπο πάλης εργατών, αγροτών, σπουδαστών ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών, για την τελική νίκη"
δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος της ΠΓ της ΚΕ του κόμματος Δ. Κουτσούμπας.

"Και τότε και σήμερα ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχουν μπροστά τους από την μία τον δρόμο της υποταγής στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και από την άλλη τον δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της λαϊκής εξουσίας και τον σοσιαλισμό. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να περπατήσουμε το δύσκολο μα όμορφο δρόμο του σοσιαλισμού που παραμένει επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός" ανέφερε επίσης ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλης.

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά της αναφέρει: "Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά. Με το 'Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία' παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά,πολύτιμη σκυτάλη. Ανοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία. Σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας".

"Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά 'αυθόρμητες' αναταραχές' " δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
"Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί" τόνισε. "Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας".
"Μήνυμα ελπίδας και ευθύνης" αποτελεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, συμπληρώνοντας ότι "σήμερα πρέπει να δούμε ως κοινωνία και ως πολίτες τι χρειάζεται να αλλάξουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σταματήσουμε να μεταφέρουμε τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά βάρη στις επόμενες γενιές, σπαταλώντας όσα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οδηγώντας το κλίμα σε χάος".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top