GuidePedia

0

Με έξι κοσμοναύτες απογειώθηκε το διαστημόπλοιο Atlantis από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, με αποστολή την παράδοση υλικού βάρους πάνω από 13 τόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μαζί τους και 4.000 μικροσκοπικά σκουλήκια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πειραματόζωα για τις επιδράσεις της μηδενικής βαρύτητας στους ανθρώπινους μυς.....

 
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε κανονικά από τη NASA στις 1928 GMT, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το Atlantis μεταφέρει ανταλλακτικά όργανα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -και για τον μηχανικό του βραχίονα.

Οι αστροναύτες θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν τρεις διαστημικούς περιπάτους, στην αποστολή αυτή, η οποία θα είναι η πέμπτη και τελευταία του χρόνου για τη NASA.  

H παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα και στην επιστροφή θα μεταφέρουν πίσω στη Γη, την αστροναύτη Νικόλ Στοτ, η οποία έχει μείνει στον ISS για τρεις μήνες.  

Μαζί και 4.000 σκουλήκια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News, μαζί με τους κοσμοναύτες θα ταξιδεύουν στο Διάστημα και 4.000 μικροσκοπικά σκουλήκια. Τα μικροσκοπικά πειραματόζωα με την επιστημονική ονομασία Caenorhabditis elegans έχουν το 80% του DNA τους κοινό με αυτό του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό είναι πολύτιμα για τους επιστήμονες, οι οποίοι θα μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, στους ανθρώπινους μυς.  

Η φθορά των μυών στο Διάστημα, λόγω της αχρησίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους αστροναύτες που αναγκάζονται να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός του βαρυτικού πεδίου της Γης.  

Τα σκουλήκια θα βρίσκονται υπό την επίδραση ενός νέου φαρμάκου, το οποίο μειώνει την φθορά των μυών στους ασθενείς με καρκίνο και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ θα τα εξετάσουν όταν αυτά επιστρέψουν στη Γη. Στη Γη θα γυρίσουν βέβαια παγωμένα, ώστε να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.  

Μιλώντας στο Sky News ο δρ. Szewczyk από το πανεπιστήμιο του Νότιγμαμ δηλώνει ότι "μπορούμε να μάθουμε πράγματα στο Διάστημα, τα οποία δεν θα μπορούσαμε ποτέ να διαπιστώσουμε στη Γη". "Αν γίνει δυνατό να μάθουμε τί ακριβώς προκαλεί το σώμα μας να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο στο Διάστημα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέους δρόμους την έρευνα στη Γη" συμπλήρωσε. 

Σημειώνεται ότι η σημασία αυτού του σκουληκιού "ήρθε στο φως" το 2003, καθώς ήταν οι μόνοι "επιζώντες" του τραγικού δυστυχήματος του Columbia. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top